Francouzská bageta se dostala na seznam kulturního dědictví UNESCO, konkrétně specifikované jako „řemeslné know-how a kultura bagetového chleba“. Francouzi jsou na zápis patřičně hrdí. Bageta je společná napříč „všemi sociokulturními kategoriemi, ať už jste bohatí, chudí... na tom nezáleží, všichni jedí bagety,“ uvedla například pařížská pekařka Priscilla Hayertzová.
Typický pekařský výrobek prý Francii závidí celý svět, nechal se slyšet i prezident Emmanuel Macron s tím, že se jedná o „250 gramů magie a dokonalosti v našem každodenním životě“. Ve Francii se prý vyrobí až 16 milionů kusů baget denně, a to i přesto, že řemeslné pekařství v posledních letech zaznamenává pokles kvůli převaze supermarketů a jejich zboží.
Samotný původ bagety není zcela znám. Některé názory tvrdí, že vznikla v době napoleonských válek, protože se díky kompaktnímu tvaru dobře nosila vojákům. Další hlasy zmiňují pozdější původ – prý se dobře dělila dělníkům bez použití nože.