čtvrtek 21. srpna 2025

Francouzská bageta je na seznamu UNESCO

Typická francouzská bageta je nově na seznamu kulturního dědictví, ačkoli pekaři musí soupeřit se supermarkety.

Bageta

Bageta
Zdroj: Pixabay.com

  • Bageta
  • Zdroj: Pixabay.com

Francouzská bageta se dostala na seznam kulturního dědictví UNESCO, konkrétně specifikované jako „řemeslné know-how a kultura bagetového chleba“. Francouzi jsou na zápis patřičně hrdí. Bageta je společná napříč „všemi sociokulturními kategoriemi, ať už jste bohatí, chudí... na tom nezáleží, všichni jedí bagety,“ uvedla například pařížská pekařka Priscilla Hayertzová.

Typický pekařský výrobek prý Francii závidí celý svět, nechal se slyšet i prezident Emmanuel Macron s tím, že se jedná o „250 gramů magie a dokonalosti v našem každodenním životě“. Ve Francii se prý vyrobí až 16 milionů kusů baget denně, a to i přesto, že řemeslné pekařství v posledních letech zaznamenává pokles kvůli převaze supermarketů a jejich zboží.

Samotný původ bagety není zcela znám. Některé názory tvrdí, že vznikla v době napoleonských válek, protože se díky kompaktnímu tvaru dobře nosila vojákům. Další hlasy zmiňují pozdější původ – prý se dobře dělila dělníkům bez použití nože.

Zdroj: BBC

Související

48522180467_c8269922e6_b
Zahraniční

Rukopisy se vrací do Timbuktu. Před ozbrojenci je ukrývali v pytlích s rýží

horko
Zahraniční

Francii drtí vlna veder a zhoršené ovzduší

jellyfish-3814142_1280
Zahraniční

Hejno medúz odstavilo francouzskou jadernou elektrárnu

komáři
Domácí

V Evropě stoupá počet nemocných západonilskou horečkou i dengue