pondělí 16. září 2024

Francii a Německo ochromily protesty. Mířily hlavně proti vyhošťování migrantů

Přestože západoevropské země zažívají v posledních měsících s migranty velké problémy a nejedna ulice se změnila ve válečnou zónu, část lidí v Německu a ve Francii protestuje proti jejich odsunu či zpřísnění pravidel imigrační politiky.

profimedia-0839225834

Protesty proti deportacím migrantů spojují Němci se stranou AfD.
Zdroj: Profimedia

  • Protesty proti deportacím migrantů spojují Němci se stranou AfD.
  • Zdroj: Profimedia

Žádná tolerance k netoleranci, to bylo hlavní heslo protestů, kterých se napříč celým Německem zúčastnily stovky tisíc lidí. Ti vyjádřili svou nespokojenost s krajně pravicovou stranou Alternativa pro Německo (AfD), která se silně vymezuje vůči migrantům, kteří v posledních deseti letech dorazili do Německa zejména z Blízkého východu, východní Evropy a Afriky. Účastníci demonstrací se vyjádřili také proti plánovaným deportacím nelegálních migrantů z německého území, jak po problémech a ozbrojených střetech s policií v řadě německých měst nastínil kabinet kancléře Olafa Scholze. AfD dokonce údajně už má plán na deportace dvou milionů běženců.

I přes odpor části veřejnosti je AfD v předvolebních průzkumech druhou nejsilnější německou stranou za konzervativní koalicí CDU/CSU. AfD má s více než 20 procenty větší podporu než současné vládní strany, kdy lídr koalice SPD vykazuje 15 procent, Zelení, kteří jsou hlavním podporovateli migrace, asi 11 procent a FDP pouhá čtyři procenta.

Podobné protesty jako Německo, zažila o víkendu i Francie. Tam se desetitisíce lidí snaží přimět prezidenta Emmanuela Macrona, aby nepodepsal parlamentem schválený imigrační zákon, který zpřísňuje podmínky pro získání občanství a sociálních dávek a umožňuje deportace problémových a nepracujících migrantů z Francie.

Autor: Jan Skala

Související

elektromobil
Ekonomika Elektromobily

Elektrifikace firemních aut v EU zaostává. Nejvíce v Německu a Francii

profimedia-0906336166
Zahraniční

Budoucnost Schengenu je v ohrožení kvůli migraci

5887478315_6941e9711d_b
Ekonomika

Německo začíná s demolicí průmyslu. Zelená politika vyhání výrobu ze země

profimedia-0907185039
Zahraniční

V Drážďanech se zřítila další část mostu do Labe