pátek 18. října 2024

Francie přitvrzuje po útocích, první bombu našli v květnu s olympijským ohněm

První bomba se objevila už 8. května, v den, kdy dorazil olympijský oheň. Zápalné zařízení na železniční lince TGV z Aix do Marseille bylo velmi podobné těm, která explodovala dnes.

GTY8YAdXYAACvQk

Nádraží jsou přeplněná, vlaky stojí.
Zdroj: X

  • Nádraží jsou přeplněná, vlaky stojí.
  • Zdroj: X

Zápalné zařízení složené z lahví naplněných benzínem a vybavených roznětkou se našlo už 8. května na lince mezi Aix a Marseille, tedy ve stejnou dobu, kdy do Marseille dorazil olympijský oheň. Případ vyšetřuje protiteroristický odbor, zatím nikoho neobvinil.

V Paříži jsou od rána v pohotovosti všechny bezpečnostní složky a tajné služby. Bezpečnostní perimetry kolem řeky Seiny, kde se odehraje zahajovací ceremoniál olympiády, se ve 13 hodin značně prodloužily a zpřísnila se pravidla.

Šedý protiteroristický perimetr, kde budou zahájení sledovat zahraniční hosté, se rozšířil. Ke vstupu do něj je potřeba QR kód, doklad totožnosti a potvrzení o důvodu, proč se daná osoba do oblasti chystá. Tyto důvody budou omezené. Od 13 hodin je zcela zakázaný motorový provoz s výjimkou záchranných služeb.

Jedná se o reakci na útok na páteřní železniční linky dnes ve čtyři hodiny ráno, jen jednu z nich se nepodařilo útočníkům ochromit.

"SNCF se stala obětí několika souběžných aktů zlého úmyslu, které postihly vysokorychlostní tratě na severu, východu, západu a jihozápadě. Žhářské útoky měly za cíl poškodit naše zařízení. V současné době zasahují hasiči a naše týmy. Jihovýchodní trať není zasažená, útok byl zmařený," píše na svém oficiálním webu dopravce.

Útočníci se zaměřili na potrubí, jimiž prochází velké množství kabelů, díky kterým je možné kontrolovat bezpečnostní zařízení nebo výhybky. "Všechno se stalo ve stejnou dobu, všechno nasvědčuje tomu, že se skutečně jedná o žhářství," oznámil ministr dopravy Patrice Vergriete.

Útoky se dnes dotkly 250 000 cestujících, do konce víkendu jich bude 800 000. "Je to velké. Existují stovky kabelů, které je třeba znovu připojit jeden po druhém," uvedl šéf železniční společnosti Jean-Pierre Farandou.

Dopravce pak zveřejnil také video z rozvodny Courtalain, kde zaměstnanci napravují škody způsobené žhářstvím v signalizačních stanicích. Každý kabel v každé elektrické skříni se musí vyměnit a otestovat. Opravy potrvají minimálně do pondělí.

"Koordinovaná sabotáž linek TGV je prvním velkým selháním těchto olympijských her. Abyste mohli překročit Seinu, musíte 20krát naskenovat QR kód, ale tato akce byla připravená pod nosem bezpečnostních složek," komentoval věc reportér deníku Le Figaro Paul Sugy a poukázal tak na extrémní bezpečnostní opatření, která v olympijské Paříži platí.

Před poledne evakuovalo letiště Basel-Mulhouse terminál kvůli výhružce bombovým útokem. Aktuálně už se provoz vrátil do běžných kolejí.

Útoky na železnici vyšetřuje Národní jurisdikce pro boj proti organizovanému zločinu pro podezření z poškození majetku nebezpečnými prostředky organizovaným gangem a ze zločinného spolčení. Mluví se o tom, že činy může mít na svědomí některá z ultralevicových organizací.

Související

profimedia-0877028675
Krimi

Žhář z Vítkova je na svobodě. Soud jej pustil na podmínku po 15 letech

David Kratochvíl má na své první paralympiádě už tři medaile.
Ostatní Paralympijské hry

Nevidomý šestnáctiletý plavec je na paralympiádě zjevením

finch230823_3377_hajiyeva_aze_u48kgj2b
Zahraniční

Slepí paralympijští judisté vidí, hrají karty a mají řidičáky

Martin Fuksa je olympijským vítězem
Ostatní OH Paříž

Kanoista Fuksa to dokázal! Dojel si pro olympijské zlato