neděle 29. září 2024

Francie ukázala předvolební průzkum. Situace vypadá pro Macrona bledě

Předčasné volby budou ve znamení souboje prezidenta Emmanuela Macrona a opoziční pravicové političky Marine Le Pen. Očekává se, že Macron, který je jedním z nejméně oblíbených evropských lídrů, krutě pohoří.

F62GfOWWcAARwQj

Emmanuel Macron vládu Nové lidové fronty nejmenuje.
Zdroj: X

  • Emmanuel Macron vládu Nové lidové fronty nejmenuje.
  • Zdroj: X

Francouzský prezident Emmanuel Macron možná lituje svého rozhodnutí vypsat předčasné volby, protože podle průzkumu, který uveřejnil server France24, to vypadá, že směřuje k další porážce. Jeho strana Obnova se totiž pohybuje s potenciálním ziskem 22 procent až na třetím místě. Ve vedení je suverénně s dvanáctiprocentním náskokem strana Národní sdružení, kterou vede krajně pravicová politička Marine Le Pen. Právě ona vyhrála s přehledem i evropské volby, což byl pro Macrona impulz k současné akci. Mezi obě strany se v průzkumu dostal levicový blok Nová lidová fronta, která má šanci na zisk 29 procent všech voličských hlasů.

Volby ve Francii budou od 30. července do 7. srpna a očekává se od nich zcela jiné rozložení politických sil a možná i změna zahraniční orientace země. Marine Le Pen se dlouhodobě vymezuje proti migrantům, s nimiž má Francie zejména po kriminální stránce čím dál větší problémy. Očekává se, že by se mohlo přistoupit i k deportacím, které už zavádí Velká Británie a uvažuje o nich i Německo.

Ani sebehorší výsledek Macrona z Elysejského paláce ale nevystrnadí. Uvedl totiž, že ať volby dopadnou jakkoliv, o rezignaci uvažovat nebude.

Autor: Jan Skala

Související

GYeI4PKbgAAyK7L
Zahraniční

Izrael nejprve příměří s Libanonem odmítl. Teď o něm jedná s Američany

elektromobil
Ekonomika Elektromobily

Elektrifikace firemních aut v EU zaostává. Nejvíce v Německu a Francii

459306073_122120313242387623_9214592544989802291_n
Zahraniční

V Německu chalífát, ve Francii intifáda. Pařížského imáma prošetřuje policie

1000010535
Zahraniční

Levice zatápí Macronovi. Velká města protestují proti novému premiérovi