pondělí 16. září 2024

Francie se zmítá v politické krizi. Macron odmítl jmenovat levicovou vládu

Politická situace ve Francii pro tentokrát skončila patem. Prezident Macron nejmenuje levicovou vládu, která nemá šanci na zisk důvěry.

F62GfOWWcAARwQj

Emmanuel Macron vládu Nové lidové fronty nejmenuje.
Zdroj: X

  • Emmanuel Macron vládu Nové lidové fronty nejmenuje.
  • Zdroj: X

Francouzský prezident Emanuel Macron odmítl jmenovat vládu levicové koalice Nová lidová fronta, která vzešla jako vítěz červencových parlamentních voleb a kterou měla vést její kandidátka Lucie Castets. Macron takový krok odůvodnil tím, že taková vláda by neprošla hlasováním o důvěře, protože Nová lidová fronta nemá ve francouzském parlamentu většinu. To ostatně ani jedna z dalších dvou stran, tedy Macronova centristická Obnova a krajně pravicové Národní sdružení. Macron vyzval tyto tři strany ke spolupráci, která by mohla ukončit dlouhotrvající politickou krizi.

U vlády, ačkoliv pouze v demisi, tak zůstává kabinet Macronova stranického kolegy Gabriela Attala. Sílí však tlaky na to jmenovat novou vládu, která bude muset připravovat rozpočet na příští rok. Ve hře by však mohlo být jmenování úřednické vlády a vypsání předčasných voleb na příští rok.

Šéf Nové lidové fronty Jean-Luc Melenchon však uvedl, že kvůli odmítnutí uznání výsledků červencových voleb je ochotný na Macrona podat ústavní žalobu za převrat proti demokracii.

Autor: Jan Skala

Související

EPP_Congress_Rotterdam_-_Day_1_(52112671488)
Domácí

Problémy KDU-ČSL trvají, strana spadla pod dvě procenta. Volby by vyhrálo ANO

elektromobil
Ekonomika Elektromobily

Elektrifikace firemních aut v EU zaostává. Nejvíce v Německu a Francii

459306073_122120313242387623_9214592544989802291_n
Zahraniční

V Německu chalífát, ve Francii intifáda. Pařížského imáma prošetřuje policie

GXMaFN9XMAESha6
Zahraniční

Jordánské volby ovládli islamisté. Chtějí zrušit mírové smlouvy s Izraelem