pátek 20. září 2024

Francie přitvrzuje. Macron tvrdí, že jeho země bude vyhošťovat radikály

Francie narazila na odvrácenou tvář migrační politiky. Proto chce nyní její prezident začít vyhošťovat všechny zradikalizované osoby.

profimedia-0814362985

Francouzský prezident Maceron nařídil vyhoštění všech radikálů.
Zdroj: Profimedia

  • Francouzský prezident Maceron nařídil vyhoštění všech radikálů.
  • Zdroj: Profimedia

Francouzský prezident Emmanuel Macron v souvislosti s pátečním útokem, kdy dvacetiletý čečenský islamista na severu Francie ubodal svého bývalého učitele, nařídil příslušným úřadům v zemi, aby začaly prošetřovat všechny osoby, u nichž je možnost radikalizace. Ty by měly být následně vyhoštění ze země. Tvrdý postup vůči možným teroristickým buňkám souvisí i s demonstracemi radikálních přívrženců palestinského hnutí Hamás, které před devíti dny provedlo útok na Izrael. Macron tyto demonstrace následně zakázal.

„Je potřeba se ujistit, že všechny radikalizované osoby, které mohou být vyhoštěny, už vyhoštěny byly. Nebo příslušné procesy urychlit,“ napsalo v návaznosti na Macronovo nařízení francouzské ministerstvo vnitra.

Problém je však v tom, že v souvislosti s válkou na Ukrajině je nyní prakticky nemožné vyhošťovat obyvatele Ruska zpět do své domovské země, ačkoliv je známo, právě z jižních oblastí Ruské federace přicházejí do Evropy rovněž islámští radikálové. Francouzské úřady proto na doporučení politických špiček musí začít připravovat diplomatické propustky, podle kterých by vyhoštění do Ruska bylo možné.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0909077959
Zahraniční

Džihádisté udeřili na hlavní město Mali. Výsledkem je 77 mrtvých

GNoZn6VWYAAsG4x
Zahraniční

Ficův atentátník chtěl ven vazby. Soudce naopak důvody rozšířil kvůli terorismu

elektromobil
Ekonomika Elektromobily

Elektrifikace firemních aut v EU zaostává. Nejvíce v Německu a Francii

459306073_122120313242387623_9214592544989802291_n
Zahraniční

V Německu chalífát, ve Francii intifáda. Pařížského imáma prošetřuje policie