Francie plánuje zvyšování daní. Barnierovo utahování opasků začíná

Francouzská vláda stojí před těžkým úkolem. Musí parlamentem protlačit rozpočet, který počítá s tvrdým utahováním opasků.

3530133311_683dc5a415_c

Podaří se Michelu Barnierovi prosadit rozpočet na příští rok?
Zdroj: Flickr

  • Podaří se Michelu Barnierovi prosadit rozpočet na příští rok?
  • Zdroj: Flickr

Francouzská vláda představuje rozpočet na příští rok, který má velmi úsporný charakter. Ten počítá s plány na zvýšení daní a škrty ve výdajích v hodnotě 60 miliard eur (65,68 miliardy dolarů), aby se tamní ekonomika vypořádala se spirálovitým fiskálním deficitem. Navíc letošní daňové příjmy zůstaly daleko za očekáváním, čímž se vláda dostává ještě pod větší tlak. Prosazení rozpočtu však nebude mít jednoduché a to zejména kvůli rozložení parlamentních sil, kdy ani jeden ze tří táborů nemá většinu.

Premiér Michel Barnier tvrdí, že od zvyšování daní ušetří střední třídu obyvatelstva a zaměří se hlavně na velké společnosti, což by však mohlo narazit u hnutí Národní sdružení, které Barnier při prosazování svých cílů v parlamentu potřebuje.

Vláda uvedla, že návrh zákona o rozpočtu sníží v příštím roce veřejný schodek na 5 % hrubého domácího produktu (HDP) z letošních 6,1 %, což je nejsmělejší plán ze všech evropských zemí. Do roku 2029 by schodek měl klesnout až ke třem procentům. Počítá se totiž se škrty na samotných ministerstvech, ve zdravotnictví, v sociálním systému i v rozpočtech místních samospráv.

Autor: Jan Skala

Související

migranti
Zahraniční

V Lamanšském průlivu umírá čím dál více migrantů

idalias
Domácí

Na západ Evropy se řítí hurikán Kirk. Ten poznamená počasí i v České republice

policeman-4335569_1280
Krimi

Ve Francii ubodali a zapálili 15letého chlapce. Zapletl se do obchodu s drogami

28086783017_5eef2d39a4_b
Zahraniční

Kongo dohodu s rebely nepodepíše. Obviňuje ale Rwandu z podpory konfliktu