úterý 22. října 2024

Fotovoltaické panely plují na hladině nádrže ve Štěchovicích

První plovoucí fotovoltaika u nás našla své místo na hladině přečerpávací elektrárny ve Štěchovicích. Experti na ní ověřují plavební vlastnosti nosné konstrukce pro případné nasazení tohoto typu fotovoltaik v budoucnu.

02_rozšířená plovoucí FVE Štěchovice

Plovoucí FVE ve Štěchovicích.
Zdroj: ČEZ

  • Plovoucí FVE ve Štěchovicích.
  • Zdroj: ČEZ

Rok trvalo testování první české plovoucí fotovoltaické elektrárny, která bez problémů zvládne až devítimetrové kolísání hladiny. Energetici při testování zečtyřnásobili výkon na 87 kWp a připojili elektrárnu do sítě.

Štěchovická přečerpávací elektrárna je významným zdrojem rychlé energie, kterou dokáže dodat za několik desítek vteřin. Pokud je v energetické soustavě přebytek elektřiny, využívá ji k načerpávání vody z Vltavy do horní nádrže na kopci Homole. V čase nedostatku energie naopak údolní turbína po čtyři hodiny proměňuje vodu proudící přivaděčem z horní nádrže v elektřinu pro tisíce středočeských domácností.

Plovoucí elektrárna má 192 fotovoltaických panelů, které udržuje nad hladinou 144 vzduchem plněných plováků. Výkyvům počasí a stálému kolísání hladiny při přečerpávání čelí celá konstrukce díky kolečkovým pojezdům s ližinovým upevněním ke stěnám nádrže.

„V dalších letech chce ČEZ postavit tisíce MW výkonu právě ve fotovoltaikách. Plovoucí elektrárny jsou alternativou k záboru pozemků, pomáhají zlepšovat kvalitu vody, snižují její odpařování z krajiny a jejich demontáž je snazší než u pozemních konstrukcí s nosnými piloty v zemi. Štěchovická fotovoltaika teď dostává šanci ukázat tyto výhody v praxi. V budoucnu by podobné elektrárny mohly být na technologických nádržích a dalších vodních plochách, a nezabíraly by tak zemědělskou půdu,“ říká ředitel divize obnovitelné a klasické energetiky ČEZ Jan Kalina.

Související

1024px-Prime_Minister_Bjarni_Benediktsson_of_Iceland,_Arctic_Circle_Assembly,_13_October_2017_(37619773586)
Zahraniční

Na Islandu to vře. Kvůli migraci a energetice skončil tamní parlament

417698835_428317349723560_2706400005090568485_n
Domácí

Žádný obchod ani energetika. Síkela bude komisařem pro mezinárodní partnerství

Solární elektrárna v Šanghaji
Ekonomika Zelená energie

Čína urychluje přechod na solární energii. Uhlí se však nevzdává

vodíkový výzkum
Ekonomika

České firmy spoléhají na elektřinu. Využití vodíků zůstává omezené