čtvrtek 25. dubna 2024

Fotografií roku se stal Masakr v Buči

Mezinárodní odborná porota soutěže Czech Press Photo vybrala za fotografii roku 2022 snímek ze série fotografií Vojtěcha Dárvíka Mácy, který na Ukrajině dokumentoval válečné události ve městech Buča a Irpiň.

Czech Press Photo

Vítězná fotografie ze série Masakr v Buči.
Zdroj: czechphoto.org

  • Vítězná fotografie ze série Masakr v Buči.
  • Zdroj: czechphoto.org

„Tato fotografie odhaluje, co se stalo na Ukrajině. To, že čeští fotografové přijeli dokumentovat válečné zločiny a viděli vše na vlastní oči, je nesmírně důležité. Je důležité ukazovat i takto šokující obrazový materiál, protože lidé mnohdy nevědí, co se tam skutečně stalo. Oběti byly mučeny, zavražděny a tyto příběhy musí veřejnost vidět,“ říká člen poroty, ukrajinský fotograf Evgeniy Maloletka.

Porota zvažovala několik silných sérií zachycujících uprchlickou krizi způsobenou ruskou invazí, ale nakonec volbu ovlivnila touha ukázat realitu války na Ukrajině. Vítězný snímek odhaluje tělo zavražděného obyvatele Buče. Na místě leželo několik dní. U těla po cleou dobu seděl jeho věrný pes, který se nechtěl ani po smrti svého pána vzdálit. Nevinná věrnost psa kontrastuje s hrůzou toho, co leží před ním.

„V Irpini i v Buči jsem se ocitl bezprostředně po ústupu ruské armády. Na ulicích stále ležela mrtvá těla civilistů, některá i několik týdnů. Všude ve městech a v okolí stála ohořelá vojenská technika a velká většina budov byla rozstřílená dělostřeleckou municí, přičemž některé z domů stále hořely. Smutnou symbolikou Buče se stal masový hrob čítající přes 300 těl civilních obětí, často surově popravených,“ uvedl autor vítězné fotografie Vojtěch Dárvík Máca. „Buča, to jsou obrazy sbírání lidských ostatků zavražděných civilistů, mrtvý muž ležící na zemi stále svírající svazek klíčů od domu nebo pes věrně čekající u těla svého pána,“ popsal vznik fotografie Máca.

Výstavu vítězných a dalších vybraných fotografií 28. ročníku soutěže Czech Press Photo můžete vidět v prostorách Národního muzea. Více o výstavě se dočtete v našem předešlém článku.

Autor: HT

Související

Vítězné fotografie World Press Photo 2024
Zahraniční Zajímavosti

Foto Palestinky, která oplakává smrt své pětileté neteře, vyhrálo World Press Photo

Czech Press Photo 2023
Ostatní

Czech Press Photo 2023 ukazuje tragédie ve světě i bitky dezinformátorů u soudu

selfie tyč
Světové dny

Den selfíčka z muzea

00001294_p.jpg
Ostatní Fauna

Hlasování v soutěži o nejzábavnější fotku volně žijících zvířat začalo