úterý 14. května 2024

Fotograf zachytil opici, jak jede na jelenovi

Vzácný snímek opice jezdící na zádech jelena se stal virálním poté, co jej Britské přírodovědné muzeum zveřejnilo jako ukázku z fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year.

Foto makaka jedoucím na jelenovi sika.

Foto makaka jedoucím na jelenovi sika.
Zdroj: Atsuyuki Ohshima / Wildlife Photographer of the Year

  • Foto makaka jedoucím na jelenovi sika.
  • Zdroj: Atsuyuki Ohshima / Wildlife Photographer of the Year

Fotografická soutěž Wildlife Photographer of the Year zveřejnila ukázku soutěžních fotografií včetně jedné, která se okamžitě stala virální. Atsuyuki Ohshima zachytil v japonském lese interakci mezi makakem a jelenem. Atsuyuki si povšiml náhlého pohybu jelena siky, načež uviděl, jak makak vyskočil ze stromu na záda jelena.

Atsuyuki sdílel fotografii s názvem Forest Rodeo na Instagramu. „Bylo zaznamenáno, že samci makaků se přidržují samic jelenů a snaží se s nimi pářit. V tomto případě však šlo o mladou samici makaka, která se jen chtěla projet,“ napsal v popisku.

V případě opice jedoucí na jelenovi jde o poddruh japonského makaka, který pochází z ostrova Yakushima na jižním pobřeží Japonska. Podle turistické webové stránky ostrova jich na Yakushimě žije asi kolem 12 tisíc.

Podobné chování mezi makakem a jelenem bylo zachyceno na film v roce 2017. V roce 2015 výzkumníci zaznamenali, že se opice pokouší s jeleny pářit. Tehdy si také vědci povšimli, že některé opice o jeleny pečují nebo si s nimi hrají, což je případ i aktuální fotografie.

Autor: Šimon Mitro

Související

čivava
Světové dny Fauna

Den čivav

orangutan
Zahraniční Fauna

Malajsie chce darovat orangutany výměnou za palmový olej

Los evropský
Domácí Fauna

Do Krkonoš se po stovkách let vrací los evropský

profimedia-0869769174
Zahraniční

Biden označil Japonsko a Indii za xenofobní země