sobota 27. července 2024

Fotograf zachytil opici, jak jede na jelenovi

Vzácný snímek opice jezdící na zádech jelena se stal virálním poté, co jej Britské přírodovědné muzeum zveřejnilo jako ukázku z fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year.

Foto makaka jedoucím na jelenovi sika.

Foto makaka jedoucím na jelenovi sika.
Zdroj: Atsuyuki Ohshima / Wildlife Photographer of the Year

  • Foto makaka jedoucím na jelenovi sika.
  • Zdroj: Atsuyuki Ohshima / Wildlife Photographer of the Year

Fotografická soutěž Wildlife Photographer of the Year zveřejnila ukázku soutěžních fotografií včetně jedné, která se okamžitě stala virální. Atsuyuki Ohshima zachytil v japonském lese interakci mezi makakem a jelenem. Atsuyuki si povšiml náhlého pohybu jelena siky, načež uviděl, jak makak vyskočil ze stromu na záda jelena.

Atsuyuki sdílel fotografii s názvem Forest Rodeo na Instagramu. „Bylo zaznamenáno, že samci makaků se přidržují samic jelenů a snaží se s nimi pářit. V tomto případě však šlo o mladou samici makaka, která se jen chtěla projet,“ napsal v popisku.

V případě opice jedoucí na jelenovi jde o poddruh japonského makaka, který pochází z ostrova Yakushima na jižním pobřeží Japonska. Podle turistické webové stránky ostrova jich na Yakushimě žije asi kolem 12 tisíc.

Podobné chování mezi makakem a jelenem bylo zachyceno na film v roce 2017. V roce 2015 výzkumníci zaznamenali, že se opice pokouší s jeleny pářit. Tehdy si také vědci povšimli, že některé opice o jeleny pečují nebo si s nimi hrají, což je případ i aktuální fotografie.

Autor: Šimon Mitro

Související

Samice zubra ze Zoo Praha
Domácí Fauna

Dva zubři ze Zoo Praha míří do volné přírody

divočák
Domácí

Liberecký kraj zpřísňuje opatření před africkým morem prasat

ChipScaleClock2_HR
Ekonomika

Spojené státy tlačí na další embarga. Chtějí zabránit dovozu čipů do Číny

Vypouštění syslů na Odolickém vrchu.
Domácí Fauna

Na sysly mohou turisté narazit na Odolickém vrchu