čtvrtek 17. října 2024

Fotbalová jedenadvacítka má po výhře nad Litvou jistotu baráže o Euro

Češi na závěr kvalifikace o mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let porazili Litvu 3:0 a zajistili si tak účast v baráži.

Čeští fotbalisté do 21 let slaví výhru nad Litvou.

Čeští fotbalisté do 21 let slaví výhru nad Litvou.
Zdroj: Česká fotbalová reprezentace

  • Čeští fotbalisté do 21 let slaví výhru nad Litvou.
  • Zdroj: Česká fotbalová reprezentace

Čeští fotbaloví reprezentanti do 21 let vstupovali do závěrečného utkání v rámci kvalifikace na mistrovství Evropy v těžké pozici. Potřebovali za každou cenu potvrdit roli favorita a před domácím publikem v Hradci Králové porazit Litvu. Jen výhra totiž svěřencům Jana Suchopárka zajistila účast v baráži o Euro.

Od prvních minut zápasu bylo jasné, že si čeští mladíci uvědomují jeho důležitost. Odhodlaně dobývali obranu soupeře, ale gól v prvním poločase dát nedokázali. Ojedinělou šanci hostů spálil ve 12. minutě Kaušinis.

Po změně stran se pro změnu blýskl gólman Horníček, který fantastickým zákrokem vychytal Remeikise. Chvíli na to se na druhé straně prosadil hlavou Kryštof Daněk, kterého centrem našel kapitán Václav Sejk. A než se Litevci stihli z obdržené branky vzpamatovat, zvýšil na 2:0 Matěj Jurásek, který prokličkoval vápnem a zakončil levačkou na zadní tyč.

Na konečných 3:0 pečetil skóre v 72. minutě Václav Sejk, který sice dostal míč do sítě i chvíli předtím, ale to se nacházel v ofsajdu.

Lvíčata tak svou jednoznačnou převahu v zápase dokázala přetavit ve vítězství, znamenající konečné druhé místo v kvalifikační skupině I a tím pádem i postup do baráže o mistrovství Evropy na Slovensku.

S kým se Češi o místo na šampionátu utkají, určí los už tento čtvrtek. barážová utkání jsou pak na programu 11 a 19. listopadu.

Autor: Ota Černý

Související

Kapitán fotbalové jedenadvacítky Václav Sejk.
Fotbal U21 EURO

Lvíčata se porvou o účast na Euru s Belgií

Václav Sejk s Matějem Juráskem během kvalifikace
Fotbal U21

Lvíčata zabojují o baráž

15335151154_75033d6383_b
Zahraniční

Litevské volby vyhrává socialisté. Ti mají v plánu vládnout se Zelenými

Václav Sejk slaví vítěznou branku proti Walesu.
Fotbal U21 EURO

Jedenadvacítka zvládla zápas s Walesem a zůstává ve hře o Euro