pondělí 7. října 2024

Florida čeká úder dalšího hurikánu Milton. Helene už má 227 obětí

Florida si zatím od hurikánů neoddychne. Po apokalypse, kterou způsobila v posledních 14 dnech bouře Helene, se na americké pobřeží řítí hurikán Milton.

GZRuHsPbkAAo0MN

Hurikán Milton by měl na Floridu udeřit ve středu.
Zdroj: X

  • Hurikán Milton by měl na Floridu udeřit ve středu.
  • Zdroj: X

Florida se začala připravovat na příchod dalšího hurikánu. Poté, co předchozí bouře Helene, která se v minulých dnech prohnala jihovýchodem Spojených států, zabila nejméně 227 lidí, Má hurikán Milton udeřit na pobřežní oblasti Floridy nezmenšenou silou. Jeho první nápor by měl přijít ve středu, ovšem už teď meteorologové hovoří o větru rychlosti minimálně 130 km/h. Živel, který se zformoval nad Atlantickým oceánem, floridské úřady označily za hurikán první kategorie, ovšem očekává se, že ve středu už bude Milton dosahovat síly čtvrté či dokonce nejvyšší, páté kategorie, tedy splňovat parametry živlu ohrožujícího životy.

Guvernér Ron DeSantis už vyhlásil evakuaci pro 35 floridských okresů a to včetně těch, které v minulých dnech zpustošila Helene a kde dodnes nebyly obnoveny dodávky elektřiny. Podle floridských úřadů je právě probíhající evakuace největší od roku 2017, tedy od doby, kdy v oblasti řádil hurikán Irma.

Severní Karolína, Florida a velká část jihu Spojených států se stále vzpamatovávají z masivní destrukce způsobené Helene. Prezident Joe Biden v neděli řekl, že nařídil dalším 500 vojákům v aktivní službě, aby se přesunuli do nejpostiženějších oblastí, kde budou likvidovat škody. Jeho administrativa už vyčlenila na pomoc postiženým oblastech 137 milionů dolarů.

Autor: Jan Skala

Související

GPXrjbrawAAaS3t.original
Domácí

Počet chyb strojvedoucích stoupl. Následky mohou být tragické

profimedia-0916186162
Zahraniční

Hurikán Helene si vyžádal 200 obětí. Záchranáři dál pátrají po pohřešovaných

GY9BYyxbAAAhePx
Zahraniční

Izrael zabil nejméně šest lidí v centru Bejrútu. Útočí i na syrský Damašek

profimedia-0915657702
Zahraniční

Vyřizování účtů nebo náhodný masakr? Po střelbě v baru zůstal jeden mrtvý