Firmám se otevírá cesta k umělé inteligenci s pomocí vysokých škol

Malé a střední podniky v České republice mohou využít příležitosti k získání odborných služeb a financování pro inovativní řešení s umělou inteligencí díky přístupu k infrastruktuře a odborným týmům technických univerzit v Praze, Brně a Ostravě.

AI

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Google DeepMind

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Google DeepMind

České technické instituce, jako je ČVUT v Praze, VUT v Brně a VŠB-TUO v Ostravě, se staly součástí mezinárodního konsorcia AI-MATTERS, které zahrnuje 25 technologických center z osmi evropských zemí. Cílem projektu je podpořit evropský sektor umělé inteligence a zlepšit odolnost a flexibilitu výrobního průmyslu pomocí AI a robotiky. Na tyto aktivity je v České republice vyčleněno 200 milionů korun, přičemž Ministerstvo průmyslu a obchodu hradí polovinu z Národního plánu obnovy.

AI TEF, projekt zaměřený na testování a experimentování, umožňuje podnikům testovat nová AI řešení v reálném prostředí. Tento program nabízí kombinaci fyzických a virtuálních zařízení, kde mohou firmy získat technickou podporu pro integraci a experimentování s pokročilými technologiemi. Podle ministra průmyslu a obchodu Lukáše Vlčka projekt nejen posiluje inovace, ale také otevírá českým firmám přístup na evropské trhy.

Tým vedený Českým institutem informatiky, robotiky a kybernetiky na ČVUT spolupracuje na široké škále témat, od sběru dat po optimalizaci výrobních procesů. Specialisté se zaměřují na modernizaci strojního vybavení a zefektivnění výrobních procesů pomocí AI. V rámci projektů se očekává realizace více než 100 inovačních projektů do roku 2027, které pomohou zlepšit výrobní procesy a nasadit roboty do výroby.

Autor: Šimon Mitro

Související

Jaderná elektrárna Three Mile Island
Ekonomika AI

Microsoft sází na jadernou energii pro napájení umělé inteligence

Evropský parlament
Zahraniční AI

Umělá inteligence zpřístupní archivy Evropského parlamentu

práce
Ekonomika

Firmy se obávají generace Z. Noví zaměstnanci mají potíže

2856173673_98ab05e317_c
Zahraniční

Datová centra Googlu bude napájet jaderná energie