pondělí 16. září 2024

Firma chce stavět větrné elektrárny, město i obyvatele chce přesvědčit penězi

O tři obří větrné elektrárny na Českokrumlovsku se vede boj. Energetická společnost nabídla skoro padesát milionů jako kompenzaci za zásah do přírody.

větrník

Větrníky za domem nechtějí. Přesvědčí je nabízené miliony?
Zdroj: Pixabay

  • Větrníky za domem nechtějí. Přesvědčí je nabízené miliony?
  • Zdroj: Pixabay

Podle lidí žijících v obci Přízeř na Českokrumlovsku je kolem jejich bydliště doslova panenská krajina. Tu jim však nyní chce narušit jedna karlovarská firma, která se rozhodlo, že v kopcích nad vsí postaví tři obří větrné elektrárny. Proti záměru se v obci zvedla vlna nevole, lidé hovoří o hyzdění krajiny, která je navíc poblíž chráněné přírodní rezervace Český Jílovec. Do Přízeře proto zamířili zástupci karlovarské firmy, která je dceřinou společností německého podniku Meridian GmbH, aby lidem udělali nabídku na kompenzaci za zásah do přírody. Ta zní lákavě. Město Rožmberk nad Vltavou, pod které Přízeř patří, by od společnosti mělo dostat jednorázově tři miliony a na dalších dvacet let pak příspěvky do městské kasy ve výši 23 milionů. Mezi samotné obyvatele by se pak měla rozdělit částka 22 milionů.

Zmíněná kompenzace ale už stačila udělat zlou krev. Větrné elektrárny totiž zasahují do obcí Malšín, Ostrov, Horní i Dolní Jilovice, Kyselov a Vyšší Brod, kterým ale peníze firma nenabídla. Obyvatelé Malšína se navíc proti větrným elektrárnám vyslovili ve veřejném hlasování už před dvěma lety.

Pokud se energetické společnosti podaří naklonit si na svou stranu veřejnost, rožmberská radnice oznámila, že projektu bránit nebude, i když bude nucená změnit územní plán města.

Autor: Jan Skala

Související

Solární elektrárna v Šanghaji
Ekonomika Zelená energie

Čína urychluje přechod na solární energii. Uhlí se však nevzdává

vodíkový výzkum
Ekonomika

České firmy spoléhají na elektřinu. Využití vodíků zůstává omezené

ČEZ
Ekonomika

ČEZ hlásí zisk 21 miliard korun za první pololetí. Jde o pokles

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.
Domácí

Energetickou spolupráci s Ukrajinou má podpořit memorandum