neděle 8. září 2024

Finsko se postavilo čelem migraci. Aktivistům ale vstávají vlasy na hlavě

Finsko se ještě více rozhodlo chránit své hranice před náporem běženců z Afriky a Asie. Nezákonné, bouří se lidskoprávní aktivisté.

profimedia-0879098733

Situace na finsko-ruské hranici má stále k idylce daleko.
Zdroj: Profimedia

  • Situace na finsko-ruské hranici má stále k idylce daleko.
  • Zdroj: Profimedia

Lidskoprávní organizace se bouří, finská vláda tvrdí, že nevidí jinou možnost, jak zabránit nelegální migraci, která do této skandinávské země proudí i přes uzavření hranice s Ruskem. V zemi totiž od začátku tohoto týdne platí kontroverzní zákon, který umožňuje běžencům zamítnout azylové řízení přímo na hranicích a do země vůbec nepustit. Zástupce nevládní organizace Amnesty International však protestují, že Finsko se tím dopouští porušování lidských práv a argumentuje například utlačováním sexuálních menšin v Rusku, protože i na ně by se nový finský zákon vztahoval či uvolněním násilností na hranicích.

Finská vláda však tvrdí, že Rusko do své země láká běžence z Jemenu či Sýrie a pak je směřuje k finským hranicích. S něčím podobným mají zkušenosti už Poláci. Litevci a Lotyši, který do jejich zemí běžence v minulých letech posílal běloruský vůdce Alexandr Lukašenko. A právě v těchto zemích už zákon, který nyní odhlasovali Finové, platí už od roku 2021.

Mnohem smířlivější postoj k celé věci zaujala Evropská komise. Ta tvrdí, že každá členská země má právo na ochranu svých hranici.

Autor: Jan Skala

Související

GWyKTStWcAAsOWg
Zahraniční

Zelenskyj žádá systémy protivzdušné obrany. Slíbili jste je, tvrdí v Německu

dd6df24808575b2262c013cac0597aa3 (1)
Zahraniční

Brána do pekel se otvírá čím dál více. Plyny z ní způsobují globální oteplování

45835181021_c405e02af5_b (1)
Zahraniční

Putin: Podporovali jsme Bidena a nyní podporujeme Kamalu Harris

profimedia-0904630557
Zahraniční

Srbsko od NATO nevstoupí. Vicepremiér letěl z Putinem až do Vladivostoku