Finanční gramotnost Čechů mírně vzrostla

Inflace ohrožuje rozpočty valné většiny Čechů.

platba kartou

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Energepiccom

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Energepiccom

Ze srpnového průzkumu agentury Ipsos vyplývá, že inflace ohrožuje rozpočty 71 % Čechů. 6 z 10 respondentů si myslí, že jejich ekonomická situace se na konci letošního roku zhorší. I přesto 41 % oslovených neplánuje své peníze před inflací chránit. 31 % plánuje přesun financí na výhodné spořicí účty, 14 % chce investovat do nemovitostí, 13 % do akcií nebo dluhopisů a 9 % do zlata. Nejčastěji investice do akcií a dluhopisů volí muži a lidé do 26 let. Žádné opatření nejčastěji neplánuje skupina lidí od 54 do 65 let.

Index finanční gramotnosti České bankovní asociace (ČBA) vzrostl na 56 bodů. Oproti loňsku je to zlepšení o jeden bod. Zatímco lidé s vysokoškolským vzděláním dosáhli 62 bodů, ti se základní školou nebo výučním listem získali pouze 48 bodů. Za nedostatečnou gramotnost může podle Čechů především škola a rodina. 58 % lidí si myslí, že se ve školách financemi zabývají málo nebo vůbec. 32 % dotázaných je přesvědčeno, že učitelé nejsou dost dobře proškolení ve finančních otázkách. 54 % se pak domnívá, že děti nejsou k povědomí o financích dostatečně vedeny v rodině.

Pomoc a rady v oblasti peněz a finančních produktů častěji vyhledávají lidé s nižším vzděláním. 13 % dotázaných tvrdí, že si v této oblasti vždy vystačí se svými znalostmi. 60 % pak uvedlo, že si většinou vystačí, ale v některých případech se raději poradí s odborníkem. Vůbec se v oblasti financí nevyzná 6 % Čechů.

Finanční gramotnost získávají lidé nejčastěji vlastními zkušenostmi (26 %). Následují rady finančních poradců (21 %), hledání informací na internetu (16 %) a rodinné rady (14 %). Finanční rezervu si tvoří 55 % respondentů. Polovina z nich si měsíčně odkládá do 2 500 Kč. Tyto úspory by jim nejčastěji vydržely tři měsíce.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Ipsos

Související

vodovod
Domácí

České domácnosti stále šetří vodou

Staroměstské náměstí
Domácí

Česko hlásí za první čtvrtletí přes čtyři miliony turistů

Roulette-finlandsfarja
Domácí

Ať si zvolí lid. Obec vypsala referendum ohledně kontroverzního kasína

vlajky států EU
Ekonomika

Průměrná inflace v EU je nižší než v Česku