pondělí 16. září 2024

Finále Plzeň zahájí očekávaný Rok vdovy. V porotě usedne držitel Oscara

37. ročník filmového festivalu Finále Plzeň zahájí premiéra českého snímku Rok vdovy.

Vizuál k 37. ročníku Finále Plzeň

Vizuál k 37. ročníku Finále Plzeň
Zdroj: festivalfinale.cz

  • Vizuál k 37. ročníku Finále Plzeň
  • Zdroj: festivalfinale.cz

V pořadí 37. ročník filmového festivalu Finále Plzeň započne světovou premiérou českého debutového snímku Rok vdovy režisérky Veroniky Liškové. Film je inspirovaný deníky Zuzany Pokorné, v nichž autorka zpracovává své zkušenosti po ztrátě partnera. V hlavní roli se představí Pavla Beretová. Příběh o odvaze začít znovu se odehrává částečně i v prostorách Krajského soudu v Plzni. Do tuzemských kin dorazí až 10. října, ale festivaloví návštěvníci budou mít šanci jej vidět již 20. září.

Novinkou letošního Finále je sekce Ženy a film, kterou organizátoři připravili ve spolupráci s platformou Girls in Film Prague. Diváci se mohou těšit na setkání s významnými českými filmařkami, jako jsou kameramanka Klára Belicová, režisérka Diana Cam Van Nguyen či herečka Alžběta Malá. Tyto osobnosti představí filmy, které je inspirovaly nebo ovlivnily, a přiblíží jejich význam v české kinematografii.

Festivalová porota, která rozhodne o vítězích, zahrnuje i mezinárodní jména, jako je oscarový kostýmní výtvarník Michael O’Connor nebo gruzínská herečka Mariam Khundadze. Diváci se rovněž mohou těšit na sekci ZOOM, zaměřenou na pobaltskou kinematografii, a na výběr německých filmů, které se jen zřídka dostávají do českých kin.

V rámci sekce Soutěž celovečerních hraných nebo animovaných filmů se představí devět snímků, z nichž tři budou uvedeny v předpremiéře. Vyjma Roku vdovy jsou to animovaný Život k sežrání, jež jde do distribuce 17. října, a drama Od marca do mája režiséra Martina Pavola Repky. Dále v soutěžní sekci celovečeráků diváci mimo jiné uvidí Vlny Jiřího Mádla, drama Její tělo či dramedy Mord.

Festival Finále Plzeň se koná od 20. do 25. září. Kompletní program a předprodej vstupenek bude dostupný od 5. září na webu festivalfinale.cz.

Autor: Šimon Mitro

Související

solární energie
Domácí Zelená energie

Plzeň vsadí na městské fotovoltaické elektrárny

Záběr z filmu S tebou nikdy (2024)
Film a TV Streaming

Kde sledovat nejúspěšnější filmy letošního roku?

Záběr z filmu Vlny
Film a TV Udílení cen

Mádl míří na Oscary. Vlny budou zastupovat Česko

Vizuál k 37. ročníku Finále Plzeň
Film a TV Festival

Rok vdovy, Život k sežrání i nový Hřebejk. Finále Plzeň odhalilo program