středa 26. června 2024

Finále plné zvratů zvládl lépe Carlos Alcaraz

Mladý Španěl vyhrál třetí grandslam ve své krátké kariéře, v Paříži slaví vůbec poprvé

profimedia-0879758300.jpg

Carlos Alcaraz roli favorita nakonec potvrdil.
Zdroj: profimedia

  • Carlos Alcaraz roli favorita nakonec potvrdil.
  • Zdroj: profimedia

Jako na houpačce. Alcaraz byl favorit, Zverev zase v životní formě. Španěl umí hrát na antuce, ale v Roland Garros vypadl třikrát po sobě předčasně, vždy na něj padla deka v jednom nepovedeném zápase. Němec měl úžasnou sérii 12 výher, ale grandslamy tak nějak neumí, vždyť do 27 let žádný nevyhrál.

Oba nastupovali v Paříži do prvního finálového duelu s vidinou premiérového triumfu na pařížské antuce. A jeho začátek byl rozpačitý z obou stran. Alexander Zverev vstoupil do utkání dvojicí dvojchyb a ztratil podání. Carlos Alcaraz si také hned střihl dvojchybu a poté nabídl soupeři srovnání. Německý tenista potvrdil rebrejk a pak hrál v podstatě jen španělský talent. První set vyhrál 6:3, ale tím to zase skončilo. Druhou sadu ovládl rodák z Hamburku, od stavu 2:2 uhrál čtyři gemy v řadě.

Třetí dějství kopírovalo druhé do stavu 2:2. Alcaraz utekl sokovi na 5:2 a chyběly mu dva míčky při svém i soupeřovu podání. Jenže Zverev prokázal silné nervy a otočil na 7:5.

Konec? Ne, 21letý tenista utekl ve čtvrtém setu na 4:0, Zverev uzmul brejk, snížil na 4:1, ale Alcaraz dotáhl set na 6:1.

Šlo se do pátého setu. Španělský mladík utekl na 3:1 a 5:2, odvracel Zverevovy brejkboly, který se chtěl stále vrátit do zápasu…a pak byl konec.

Carlos Alcaraz se stal poprvé vládcem Paříže. Rozhodující sadu vyhrál 6:2. Španěl tak opanoval v 21 letech již třetí grandslamový turnaj. Slušná bilance.

Vítěz bere v přepočtu téměř 60 milionů korun, poraženému přísluší poloviční částka.

Finále Roland Garros:

Carlos Alcaraz – Alexander Zverev 6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 6:2

Autor: Evžen Zavadil

Související

Carlos Alcaraz.
Tenis

Alcaraz nečekaně vybouchl na trávě, pak zkritizoval nové pravidlo

Stefanos Tsitsipas.
Tenis

Rozchod. Tsitsipase opustil trenér kvůli Řekově přístupu

Milos Raonic.
Tenis

Rekordní Raonic! Nasázel 47 es a překonal chorvatského obra

Tenisový pár De Minaur a Boulter.
Tenis

Když ty, tak já taky! Tenisový pár (opět) slaví tituly