úterý 17. září 2024

Finále plné zvratů ovládla Sabalenková. Běloruska získala první titul na US Open

Američanka Jessica Pegulaová hrála ve 30 letech první grandslamové finále

profimedia-0752456952.jpg

Aryna Sabalenková vyhrála třetí grandslamový titul. Po dvou vítězstvích na Australian Open ovládla i betonové kurty na US Open.
Zdroj: profimedia

  • Aryna Sabalenková vyhrála třetí grandslamový titul. Po dvou vítězstvích na Australian Open ovládla i betonové kurty na US Open.
  • Zdroj: profimedia

Ne, tento rok pro ni nebyl zrovna jednoduchý. V březnu spáchal její bývalý partner Konstantin Kolcov sebevraždu. Nemoc jí ztížila pobyt na French Open, na pařížské antuce skončila už ve čtvrtfinále. Poraněné rameno ji potom vyřadilo z účasti ve Wimbledonu a na olympijském turnaji 26letá Běloruska také chyběla.

Jen začátek a konec sezony vypadá zalitý sluncem. Na Australian Open dominantně obhájila zisk titulu a v New Yorku po loňském finále premiérově ovládla US Open. „V těžkých chvílích jsem se snažila zůstat silná a připomínat si, že jsem toho hodně zažila a jsem odolná na to, abych pod tlakem vydržela,“ naznačila Aryna Sabalenková recept na vítězství.

Ve večerním finále dokázala porazit přemožitelku Karolíny Muchové Jessicu Pegulaovou 7:5, 7:5. Téměř dvouhodinový duel nabídl napínavou podívanou s mnoha zvraty. Američanka vedla 2:1 se ziskem brejku, Běloruska skóre prvního setu otočila na 5:2, ale nedokázala jej dopodávat, za stavu 5:5 dokonce čelila brejbolu. Odolala, při servisu soupeřky měla pět setbolů, ten poslední využila.

Ve druhé sadě to vypadalo na jasnou záležitost. Sabalenková rychle vedla 3:0, jenže Pegulaová se znovu vzbouřila. Otočila na 5:3, měla šanci poměr setů vyrovnat, ale loňská finalistka ji nepustila k jedinému setbolu. Vyhrála čtyři gemy za sebou a mohla oslavit první zisk titulu ve Flushing Meadow.

Autor: Evžen Zavadil

Související

Benoit Paire.
Tenis

Francouzský bouřlivák se zase "předvedl." S Britem prohrál za 37 minut

profimedia-0903377351.jpg
Tenis

Djokovič si dává od tenisu pauzu. Priorita jsou grandslamy a národní tým

profimedia-0907030669.jpg
Tenis Davis Cup

Akce kulový blesk. Navrátil končí u daviscupového týmu, střídá jej Berdych

Naomi Ósaková
Tenis

Bývalá světová jednička Ósaková se rozešla s trenérem