čtvrtek 19. září 2024

Ficův atentátník chtěl ven vazby. Soudce naopak důvody rozšířil kvůli terorismu

Atentát z 15. května při než v Handlové skoro zemřel slovenský premiér Robert Fico, je stále předmětem jednání. Nově soud zamítl propustit na svobodu Juraje Cintulu, který má celou věc na svědomí.

GNoZn6VWYAAsG4x

Atentátníka Juraje Cintulu na svobodu nepustili.
Zdroj: X

  • Atentátníka Juraje Cintulu na svobodu nepustili.
  • Zdroj: X

Slovenský amatérský básník, spisovatel, písničkář, politický aktivista a především muž, který střílel na tamního premiéra Roberta Fica, 71letý Juraj Cintula, zůstane za mřížemi. Specializovaný trestní soud totiž odmítl jeho žádost o propuštění na svobodu a navíc rozšířil důvody vazby, protože obviněný je stíhaný i pro trestný čin terorismu.

Cintula Fica postřelil během výjezdního zasedání vlády v Handlové, kdy musel být premiér v kritickém stavu převezen do nemocnice. Střelce hned na místě zneškodnila Ficova ochranka. Při následném výslechu přiznal, že byl motivován politickými důvody, kdy jako jeden z nich uvedl ukončení pomoci Ukrajině a vlastní podporu opozičních stran, zejména hnutí Progresívne Slovensko.

Fico utrpěl několik zásahů, zejména do břicha a nezemřel pouze díky včasnému zásahu lékařů. Během prázdnin se vrátil do úřadu, ovšem dodnes tvrdí, že zdráv zcela nyní, ačkoliv už podstoupil náročné rehabilitace. „Zdaleka to není takové, jaké by to mělo být,“ zmínil slovenský premiér a předseda tamní nejsilnější strany SMER-SD.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0909077959
Zahraniční

Džihádisté udeřili na hlavní město Mali. Výsledkem je 77 mrtvých

GK5QHjCW4AAM_X6
Zahraniční

Vietnamskou podnikatelku čeká smrt. Přesto zase usedla na lavici obžalovaných

ETalk2008-Diddy1
Krimi

Rapper Sean Combs je ve vazbě. Za obchod s bílým masem mu hrozí doživotí

Michal Šimečka
Zahraniční

Slovensko potírá opozici. Šimečka už není místopředsedou Národní rady