sobota 28. září 2024

Fico promluvil o atentátníkovi a opozici. Bude z něho mstitel, varují média

Robert Fico pomalu pomýšlí na návrat do úřadu. Slovenské média upozorňují, že si chce především nejprve vyřídit účty za atentát.

GPVhLDrXQAAna8K

Robert Fico promluvil na začátku června poprvé od atentátu v polovině května.
Zdroj: X

  • Robert Fico promluvil na začátku června poprvé od atentátu v polovině května.
  • Zdroj: X

Slovenský premiér Robert Fico poprvé od atentátu, který jej málem připravil o život promluvil k veřejnost, k čemuž využil sociální sítě. Jako hlavní bod svého projevu označil skutečnost, že na přelomu června a července by se už chtěl vrátit do úřadu. Pokud všem půjde optimálně, dodal. Poděkoval také lékařům z banskobystrické nemocnice, kam byl po střelbě převezen, stejně jako lékařům z bratislavské nemocnice, kteří jej ambulantně léči ve slovenském hlavním městě, kde už Fico přebývá ve svém bytě.

Velkou část projevu nevěnoval navzdory očekávání osobě Juraje Cintuly, který na něho v Handlové několikrát vystřelil, ale zejména politické opozici, ke které se ostatně Cintula hlásí. Fico totiž prohlásil, že nemá důvod věřit tomu, že šlo o útok osamělého pomatence. Proti atentátníkovi však nehodlá podnikat žádné kroky a nebude požadovat ani odškodnění.

Podle ministra obrany a současné neformálního Ficova zástupce Roberta Kaliňáka, se premiérův zdravotní stav zlepšuje.

Na Ficův pojev zareagovala i slovenská média, s nimiž premiér nemá vřelé vztahy. Shodují se na tom, že se předseda vlády vrací jako mstitel a začal s vyhrožováním opozici a právě médiím. Deník SME dokonce poznamenal, že Fico bude uplatňovat princip kolektivní viny. Jeho projev odsoudil i předseda opoziční strany Progresívne Slovensko Michal Šimečka, k němuž se sympatiemi netajil právě atentátník Cintula.

Autor: Jan Skala

Související

GYUjNcCXIAA1knt
Zahraniční

Poslankyni slovenského parlamentu vyhodili z jednání kvůli duhové samolepce

profimedia-0911354678
Zahraniční

Na Slovensku zase přituhuje. Fico dostal obálku s nábojnicí

GNoZn6VWYAAsG4x
Zahraniční

Ficův atentátník chtěl ven vazby. Soudce naopak důvody rozšířil kvůli terorismu

Michal Šimečka
Zahraniční

Slovensko potírá opozici. Šimečka už není místopředsedou Národní rady