úterý 22. října 2024

Exministr tvrdí, že Fico dostal z Ruska peníze na zmanipulování voleb

V rusko-ukrajinském konfliktu je Robert Fico ze slovenské strany SMER spíše na straně Ruska. Jeho politický protivník jej nyní obvinil, že z Moskvy přijal peníze na zmanipulování výsledků předčasných voleb.

Fico

Robert Fico.
Zdroj: Flickr

  • Robert Fico.
  • Zdroj: Flickr

Podzimní předčasné volby, které se na Slovensku uskuteční 30. září, nebudou čisté. Alespoň tak to tvrdí bývalý ministr obrany Jaroslav Naď z hnutí Demokraté. Přišel totiž s tvrzením, že strana SMER expremiéra Roberta Fica, která je podle médií favoritem voleb, získala finanční prostředky na zmanipulování voleb. Ty údajně na Slovensko přišly z Ruska. Naď tuto informaci oznámil ve vysílání slovenské televizní stanice Markíza. Informaci prý dostaly slovenské zpravodajské služby i nejvyšší ústavní činitelé Slovenské republiky. Vedení strany SMER nařčení odmítlo.

Jisté však je, že předseda SMERU Robert Fico zaujal od začátku rusko-ukrajinské války v únoru 2022 spíše proruský postoj, když obvinil západním mocnosti z podpory války v podobě dodávek zbraní. Slíbil, že pokud by se dostal do čela Slovenska, podobnou aktivitu by Bratislava ukončila. Ukrajinskou stranu Fico také obvinil z porušování lidských práv v Donbaské a Luhanské oblasti, kterého se měla dopouštět od roku 2014.

Autor: Jan Skala

Související

members-of-the-north-korean-army-bring-the-casket-to-the-south-korean-side-073e1f-1024
Zahraniční

Korejská válka na ukrajinském poli. Soul může poslat své vojáky Kyjevu

profimedia-0924052454
Zahraniční

Zvrat v referendu. Moldavsko se zahraničními hlasy vyslovilo pro EU

53559454886_3fdc71133d_b
Zahraniční

Julija Navalná chce být ruskou prezidentkou. Až Putin padne, dodává

peníze
Ekonomika

Padělaných peněz v Česku ubylo