pátek 25. října 2024

Fico kritizuje očkování proti covidu a odmítá posílení WHO

Slovenský premiér Robert Fico vyvolal pozdvižení svými slovy na adresu vakcín proti covidu-19. Očkování považuje spíše za „byznys“ než za zdravotní opatření.

profm

Slovenský premiér Robert Fico
Zdroj: Profimedia

  • Slovenský premiér Robert Fico
  • Zdroj: Profimedia

Slovenský premiér Robert Fico v národním parlamentu ostře zkritizoval očkování proti covidu-19 a označil vakcíny za neprověřené a rizikové. Očkování podle něj bylo především byznysem farmaceutických firem, nikoli zdravotním opatřením, a proto sám nikdy očkován nebyl. K tomu navíc dodal, že zná osobně případy lidí s vážnými zdravotními následky či úmrtími po očkování.

Ve svém projevu Fico zopakoval, že Slovensko by nemělo dovolit Světové zdravotnické organizaci (WHO) posilovat pravomoci v boji s pandemií. WHO by podle něj mohla Slovensku vnucovat opatření, což premiér odmítá. Podpořil i vládního zmocněnce pro prověřování postupu státu během pandemie, Petera Kotlára, který veřejně vystupuje proti očkování a navrhl zastavit aplikaci mRNA vakcín. Kotlár také tvrdí, že vakcíny mění lidskou DNA, což vědci i někteří slovenští politici popřeli.

Kotlár se vyjádřil i proti nové pandemické úmluvě WHO, jež má vylepšit reakce států na pandemie. Fico tímto postojem navazuje na svou dřívější kritiku očkovacích kampaní, která na Slovensku zanechala jednu z nejnižších proočkovaností v rámci EU.

Autor: Šimon Mitro

Související

malárie
Zahraniční Zdraví

Egypt je zemí bez malárie, vyhlásila WHO

118779217_3678103668886495_1591009620438563281_o-1024x768
Krimi

Slovensko v šoku! Syn rodiče před vystěhováním uchránil tak, že je zavraždil

50047466123_cd1f68ea72_c
Zdraví Covid

Covid je zodpovědný za dlouhodobou dušnost. Pacinetům poškodil část mozku

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se nechal očkovat proti covidu a chřipce.
Domácí Covid

Válek se nechal očkovat proti covidu a chřipce, vyzývá k tomu i veřejnost