sobota 28. září 2024

Fico je mimo ohrožení života. Slovensku hrozí občanská válka, tvrdí ministr

Robert Fico by měl být podle posledních zpráv po operaci a mimo ohrožení života. Vášně na slovenské politické scéně však planou, protože vládní strany z události viní progresivní opozici a liberální média.

GNoZi2JXgAEMX9S

Policie krátce po atentátu zadržela střelce, slovenského spisovatele Juraje Cintulu.
Zdroj: X

  • Policie krátce po atentátu zadržela střelce, slovenského spisovatele Juraje Cintulu.
  • Zdroj: X

Několikahodinová operace s největší pravděpodobností zachránila slovenskému premiérovi Robertu Ficovi, na něhož byl spáchán včera odpoledne atentát, život. Jak v noci pro britský kanál BBC uvedl ministr životního prostředí Tomáš Taraba, operace se zdařila a premiér je mimo ohrožení života.

Podle něho je Fico při vědomí a komunikuje. Jiné zprávy o jeho zdravotním stavu k dispozici nejsou. Lékaři i nemocniční personál jsou vázáni mlčenlivostí. Pracovníci urgentního příjmu banskobystrické nemocnice, kam byl Fico převezen, museli dokonce odevzdat mobilní telefony.

Atentát rozdmýchal vášně na už tak znesvářené slovenské politické scéně. Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok potvrdil skutečnost, že útok, který provedl spisovatel, písničkář a básník Juraj Cintula, byl motivován politickou nenávistí a tím se Slovensko dostalo až na pokraj občanské války. Vládní strany pak za viníka eskalace politického napětí označily opoziční progresivisty a liberální média, které v posledních měsících rozdmýchávaly protivládní nálady, včetně několika demonstrací.

„Zlost, hněv, nenávist, to je výsledek vaší činnosti - progresivistů, celé opozice, liberálních médií. Kvůli vaší nenávisti bojuje Fico o život. Léta jste živili strašidelnou nenávist. Vinu, kterou nesou progresivisté, všechna liberální média, nikdy nesmyjí,“ uvedl místopředseda slovenské Národní rady Ľuboš Blaha. „Jste spokojeni?“ zeptal se pak novinářů, které z honu na Fica viní, předseda koaliční Slovenské národní strany Andrej Danko.

Odsudky zní však i od Ficových politických oponentů. Atentát odsoudil jak předseda hnutí Progresívne Slovensko a organizátor protivládních akcí Michal Šimečka, tak dosluhující prezidentka Zuzana Čaputová.

Autor: Jan Skala

Související

GYUjNcCXIAA1knt
Zahraniční

Poslankyni slovenského parlamentu vyhodili z jednání kvůli duhové samolepce

profimedia-0911354678
Zahraniční

Na Slovensku zase přituhuje. Fico dostal obálku s nábojnicí

GNoZn6VWYAAsG4x
Zahraniční

Ficův atentátník chtěl ven vazby. Soudce naopak důvody rozšířil kvůli terorismu

Michal Šimečka
Zahraniční

Slovensko potírá opozici. Šimečka už není místopředsedou Národní rady