čtvrtek 16. května 2024

Fico dosáhl svého. I proti vůli Čaputové zrušil Úřad speciální prokuratury

Úřad speciální prokuratury, kteří jeho kritici nazývali Matovičovo gestapo, se stane minulostí. I přes odpor opozice a prezidentky prosadila vláda Roberta Fica změny v trestním zákoně.

16863792022_91f3b5120e_b

Slovenský premiér Robert Fico.
Zdroj: Flickr

  • Slovenský premiér Robert Fico.
  • Zdroj: Flickr

Slovenská Národní rada schválili spornou změnu trestního zákona, přestože se proti tomuto kroku bouří opozice, nelíbí se prezidentce Zuzaně Čaputové a v ulicích slovenských měst proti němu protestovaly tisíce lidí. Kromě rušení Úřadu speciální prokuratury parlament kývl na kratší promlčecí lhůty i snížení trestních sazeb za korupci a hospodářskou kriminalitu. Opozice tento krok, za kterým stojí vláda premiéra Roberta Fica (SMER-SD) kritizuje, protože podle ní pomáhá lidem z mafiánského prostředí napojených přímo na Ficovu stranu.

Prezidentka Čaputová už oznámila, že změny v trestním právu hodlá vetovat. Tím je však dokáže jen oddálit, protože vláda má v Národní radě dostatečný počet hlasů, aby prezidentské veto přehlasovala. Fico změny obhajuje tím, že je třeba slovenské trestní sazby nastavit na evropskou úroveň. Ovšem i Evropská komise tyto kroky podrobila značné kritice.

Novela zákonů údajně ovlivní i případy, které dosud soudy nestihly uzavřít. Už jen proto, že právě zrušený Úřad speciální prokuratury vyšetřuje řadu lidí, kteří mají vazby na Ficův SMER, ať už jde o podnikatele, soudce, či dokonce bývalého policejního prezidenta, nyní poslance Ficovy strany Tibora Gašpara. Obviněn je i místopředseda parlamentu Peter Žiga.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0873301874
Zahraniční

Atentántík je na svůj čin hrdý. Na demonstracích provolával slávu Ukrajině

GNoZi2JXgAEMX9S
Zahraniční

Fico je mimo ohrožení života. Slovensku hrozí občanská válka, tvrdí ministr

GNoZn6VWYAAsG4x
Zahraniční

Kdo je Ficův atentátník? Cintula přiznal, že za střelbou je politický motiv

408148998_927981615352806_5463957773040899139_n
Zahraniční

Atentát na Fica rezonuje celým světem. Střelbu odsoudil Biden i Putin