pátek 20. září 2024

Fico dál posiluje. Průzkumy ukazují, že kráčí k volebnímu vítězství

Nejblíže k vítězství v předčasných volbách na Slovensku má Robert Fico. Jeho úspěch by mohl změnit zahraniční směřování země.

Robert Fico

Bývalý slovenský premiér Robert Fico.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Bývalý slovenský premiér Robert Fico.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Více než dvacetiprocentní preference přisuzuje poslední průzkum, který na Slovensku provedla agentura NMS Market Research pro tamní list SME, hnutí expremiéra Roberta Fica SMER-SD. Ten tak pomalu jistě kráčí k vítězství v zářijových předčasných volbách, protože náskok před ostatními partajemi se stále zvětšuje. Druhé místo s více než patnácti procenty hlasů by obsadila strana Progresívné Slovensko, které dosud stojí mimo parlament, ale těší se podpory i díky své někdejší člence, prezidentky Zuzany Čaputové.

Velký propad však zažívá Hlas-sociální demokracie, která vznikla rozštěpením SMERU, kdy ji vytvořil další bývalý premiér Peter Pellegrini. Tu nyní podporuje pouhých jedenáct procent respondentů a odborníci se shodují, že hlasy jí vysává právě Ficova strana.

Pokud by Fico volby skutečně vyhrál, znamenalo by to podle politologů obrat zejména v zahraniční politice Slovenska. Fico dlouhodobě kritizuje protiruské sankce a staví se odmítavě k dodávkám zbraní na Ukrajinu. Jeho rétorika je rovněž protievropská.

Autor: Jan Skala

Související

GNoZn6VWYAAsG4x
Zahraniční

Ficův atentátník chtěl ven vazby. Soudce naopak důvody rozšířil kvůli terorismu

Michal Šimečka
Zahraniční

Slovensko potírá opozici. Šimečka už není místopředsedou Národní rady

tilt-ash-ashtray-smoking-cigarettes-wallpaper-preview
Ekonomika

Slovensko zdraží cigarety i slazené nápoje. Získá stovky milionů eur ročně

29244633353_48265f7b33_b
Zahraniční

Stíhání šéfa slovenského parlamentu je zastaveno. Případ je promlčený