sobota 6. července 2024

Fiala odborářům na ruku nejde. Navzdory lidovcům trvá na bezdůvodné výpovědi

I když ODS a TOP 09 tlačí na schválení výpovědi bez udání důvodu, jejich koaliční partner, lidovci, jsou stále proti. Navíc odboráři přinesli petici s více než 50 tisíci podpisy.

FOTGMRcXEAY1b1n

Fiala lobbuje za propouštění bez udání důvodu u vládních lidovců.
Zdroj: X

  • Fiala lobbuje za propouštění bez udání důvodu u vládních lidovců.
  • Zdroj: X

Odbory místo protestní akce v minulých dnech oznámily, že budou s vládou jednat o novele zákoníku práce, kde si jim krom jiného nelíbí zavedení výpovědi bez udání důvodu. Jenže na té premiér Petr Fiala a další ministři za ODS trvají. Jednomyslné stanovisko rozhodující pro schválení tohoto kroku však zatím jeho kabinet nezastává. Kromě odborářů a opozice s ním totiž nesouhlasí ani vládní lidovci. Ty chce Fiala přesvědčit o správnosti této části novely zákoníku.

Odboráři proti bezdůvodnému propouštění sepsali petici. Tu do dnešního dne podepsalo více než 50 tisíc lidí. Zabývat už by se jí měla Poslanecká sněmovna.

Fialův kabinet dal v případě této novely na stanovisko Národní ekonomické rady vlády, která argumentuje tím, že v současné době nelze problémové a nevýkonné zaměstnance propustit, pokud se jim neprokáže hrubé porušení pracovní kázně. Podle Fialy by mohl tento krok vést k větší flexibilitě na trhu práce. Jeho odpůrci argumentují tím, že zaměstnanec pak přijde o ochranu v podobně odstupného.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0887457610
Zahraniční

Orbán se pasoval do role mírotvůrce. Zastávka druhá: Moskva

Klínovec_2014-06-08
Domácí

Krušné hory mohou být největší chráněná oblast v ČR. Pokud to posvětí vláda.

447770615_1005836100901568_5864787940451142408_n
Domácí

Další průzkum favorizuje ANO. Situace kolem pětiprocentní hranice je nejistá

Petr Fiala
Domácí

Vláda vyčlenila peníze na ukrajinskou munici. Fiala prozradil konečnou částku