pondělí 29. dubna 2024

Fiala dostal od poloviny občanů pětku. Dobře si vede jen prezident

Hodnocení práce premiéra a vlády je tristní. Společnost polarizuje i prezident, vede si však lépe než Miloš Zeman.

profimedia-0844805661

Premiér Petr Fiala
Zdroj: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

  • Premiér Petr Fiala
  • Zdroj: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Na začátku roku analyzoval STEM náladu ve společnosti z hlediska vývoje politiky, konání vlády i prezidenta. Průzkum probíhá formou známkování od 1 do 5, jako ve škole. Největší důvěru si u veřejnosti udržují obecní a městské úřady, hodnocení 1 až 2 dostali od 41 procent občanů. Pozitivně je hodnocena i práce prezidenta, a to ze strany 37 procent. „Hodnocení Petra Pavla je sice polarizované, ale stále jasně lepší než u ostatních zkoumaných politických aktérů,“ uvádí analytička STEM Jitka Uhrová.

Naopak dvě třetiny lidí hodnotí negativně práci vlády, Sněmovny i vnitropolitické situace. Zcela nejhůře je vnímána práce premiéra Petra Fialy, hodnocení 4 a 5 dostal od 70 procent občanů. Průměrná známka práce parlamentu činí 3,9. Průzkum STEM provádí od roku 2001. Nejlepší průměrná známka činila 3,3, dočkala se ji vláda Vladimíra Špidly v roce 2003, Bohuslava Sobotky v roce 2015 a také vláda Andreje Babiše v roce 2018.

Práce prezidenta je hodnocena průměrnou známkou 3,1, která odpovídá spokojenosti s Milošem Zemanem v prvním volebním období. V tom druhém již měl Zeman od občanů průměrné hodnocení 3,9.

Hodnocení ostatních oblastí jako je právo na soudní dovolání, vyhlídky do budoucna, sociální jistoty, stav demokracie a občanské svobody se také zhoršuje. Dokonce i základní spokojenost s možnostmi dovolat se práva u soudu či vyhlídkami do budoucna se snižuje.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: STEM

Související

Petr Pavel
Domácí

Spor mezi ANO a Hradem. Pavel babišovce tepe za nekonstruktivní přístup

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier.
Domácí

Německý prezident přijede do Prahy

profimedia-0867817360
Domácí

Podcenila jsem komunikaci, uvedla odstupující ministryně Langšádlová

profimedia-0863523500
Domácí

Ministryně pro vědu a výzkum podala demisi