neděle 6. října 2024

Fiala chce posílit energetickou spolupráci s Kazachtsánem. Nevyloučil přímou linku do Astany

Předseda vlády Petr Fiala nevšivil Kazachstán při své oficiální cestě po střední Asii.

Petr Fiala s kazašským prezidentem Kasym-Žomart Kemeluly Tokajev

Petr Fiala s kazašským prezidentem Kasym-Žomart Kemeluly Tokajev
Zdroj: Facebook Petr Fiala

  • Petr Fiala s kazašským prezidentem Kasym-Žomart Kemeluly Tokajev
  • Zdroj: Facebook Petr Fiala

Premiér Petr Fiala se dnes sešel s kazašským premiérem Alikhanem Smailovem a prezidentem Kasymem-Žomarte Tokajevavem v Astaně, hlavním městě Kazacshtánu. „Kazachstán je nejbohatší země ve střední Asii, se kterou máme historicky velmi dobré obchodní vztahy, které chceme dále prohlubovat,“ uvedl Fiala při své oficiální návštěvě. „Obrat vzájemného obchodu s Kazachstánem v roce 2022 dosáhl téměř 1,3 miliardy dolarů a do budoucna chceme posílit naši spolupráci především v energetice a dopravě. Kazachstán patří mezi naše přední dodavatele ropy a důležité jsou také zdejší zásoby uranu, které bychom mohli využít pro jaderné elektrárny,“ prohlásil na Twitteru Fiala.

V Kazachstánu je v současné době v několika tendrech zapojena společnost Škoda Transportation, na vlaky, trolejbusy, tramvaje. Část se chystá vyrábět i přímo tady a myslím, že šance uspět v těch tendrech je velká. Vedle Škody Transportation je tady aktivní i druhá Škoda – tedy Škoda Auto, která plánuje vyrábět s místním partnerem automobily pro celou oblast střední Asie. Obě strany mají zájem na zřízení přímé linky Praha – Astana, a to nejen kvůli obchodním a ekonomickým vztahům, ale i třeba kvůli výměně studentů,“ uvedl Petr Fiala.

Z Kazachstánu zamířil premiér Petr Fiala na poslední část své cesty po Asii do Uzbekistánu. Zde se v úterý setká s předsedou vlády Abdullou Aripovem a s prezidentem Šavkatem Mirzijojevem. Jednání se opět zaměří především na posílení spolupráce v energetice a dopravě. Po návštěvě Uzbekistánu se Fiala vrátí do Česka.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Vláda ČR

Související

457694760_1045270090934121_8797002143869048302_n
Domácí

Místní rozvoj potřebuje krizového manažera. Rakušan nasazuje Kulhánka

profimedia-0915873260
Domácí

Platy ve veřejném sektoru vzrostou o 1400 korun

dutý Topol
Domácí

Koalice SPOLU jako terč kritiky. ODS tímto projektem tratí, tvrdí Topolánek

Ministr financí Zbyněk Stanjura.
Domácí

Podle Stanjury bude třeba nová koaliční smlouva. Digitalizace zůstane bezprizorní