neděle 7. července 2024

Fiala by chtěl posílit spolupráci v oblasti umělé inteligence se Singapurem

Premiér Petr Fiala při oficiální návštěvě Singapuru prohlásil, že by chtěl posílit bezpečnostní spolupráci v oblasti kyberbezpečnosti a umělé inteligence.

Petr Fiala se singapurským premiérem Lee Hsien Loongem.

Petr Fiala se singapurským premiérem Lee Hsien Loongem.
Zdroj: Facebook Petr Fiala

  • Petr Fiala se singapurským premiérem Lee Hsien Loongem.
  • Zdroj: Facebook Petr Fiala

Předseda vlády Petr Fiala je od poloviny dubna na oficiální cestě po vybraných asijských státech. Po návštěvě Filipín a Indonésie zavítal také do Singapuru či Vietnamu. „S premiérem Singapuru Lee Hsien Loongem jsme se bavili o možnostech hlubší bezpečnostní spolupráce v oblasti kybernetické bezpečnosti a inovacích ve vědě, včetně rychle se rozvíjející oblasti umělé inteligence,“ uvedl na Twitteru Fiala.

V Singapuru se Fiala sešel jak s tamním premiérem, tak s paní prezidentkou Halimah Yacob a předsedou parlamentu. „Se Singapurem letos slavíme 50 let od navázání diplomatických vztahů, které jsou velmi dobré a chceme je do budoucna dále rozvíjet,“ prohlásil Fiala.

Ze Singapuru se Fiala přesunul do Vietnamu. V Hanoji ho přijal jeho protějšek Pham Minh Chinh a jednat bude také s prezidentem Vo Van Thuongem nebo předsedou Národního shromáždění Vuong Dinh Huem. V provincii Quang Ninh pak premiér navštíví začínající stavbu společné továrny české automobilky Škoda Auto s místním partnerem.

Naším cílem je prohloubení ekonomické spolupráce, usnadnění přístupu našich firem na zdejší trh a ochrana českých podnikatelů. Je to důležité, abychom zvýšili objem našeho vývozu do země a zlepšili tak obchodní bilanci, která je v současné době výrazně nakloněna Vietnamu, náš vývoz je dvacetkrát menší než dovoz. Chceme také zjednodušit cestování turistů do Vietnamu,“ napsal Fiala na Twitteru.

Z Vietnamu se premiér s delegací přesune do Kazachstánu a desetidenní cestu po Asii zakončí v Uzbekistánu.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0887457610
Zahraniční

Orbán se pasoval do role mírotvůrce. Zastávka druhá: Moskva

Port_of_Singapore
Ekonomika

Singapur je přetížený. Viníkem jsou jemenští povstalci tisíce kilometrů daleko

Petr Fiala
Domácí

Vláda vyčlenila peníze na ukrajinskou munici. Fiala prozradil konečnou částku

profimedia-0884837209
Domácí

Pellegrini přijel na Hrad zlepšovat vztahy. Fialův postoj Slováky spíše popudil