pondělí 16. září 2024

Festival v Litoměřicích uvede v předpremiéře očekávanou Amerikánku

Amerikánka režiséra Viktora Tauše bude mít svou exkluzivní předpremiéru 30. srpna na Filmovém festivalu v Litoměřicích.

Záběr z filmu Amerikánka

Záběr z filmu Amerikánka
Zdroj: Bioscop

  • Záběr z filmu Amerikánka
  • Zdroj: Bioscop

Ještě předtím než si Amerikánka odbyde premiéru v rámci Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana v hotelu Thermal v Karlových Varech bude očekávaný snímek Viktora Tauše představen na 24. ročníku filmového festivalu v Litoměřicích.

Snímek bude uveden v rámci zahájení festivalu již tento pátek 30. srpna. Amerikánka bude na festivalu představena v přítomnosti režiséra Viktora Tauše a hereček Pavly Beretové, Julie Šoucové a Kláry Kitto. Film je založen na skutečném příběhu tisíců dětí z komunistických dětských domovů. „Vše, co ve filmu uvidíte, je autentické – příběh, postavy, jizvy. Je to emotivní odysea oslavující vnitřní sílu a naději,“ říká režisér Tauš. Kompletní program festivalu najdete tady.

Synopse Amerikánky snímku zní: „Vracíš se na místa. Na místa, kde jsi vyrůstala. Třeseš se. Potíš se. Polykáš. Nemůžeš se vyhnout vzpomínkám. Některý jsou jako pestrý obrazy. Některý jak rány pěstí. Děcák za komunistů. Pěstouni. Pasťák. A pak samet. A svoboda, se kterou nevíš, jak naložit. Stokrát jsi padla. Ale stokrát zase vstala. Nedostali tě. Nebyla jsi na to totiž sama. Měla jsi sebe. A taky naději. Naději, že jednou zdrhneš do Ameriky. Kde na tebe čeká táta. Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat.

Do českých kin vstoupí snímek 26. září.

Autor: Šimon Mitro

Související

Záběr z filmu Vlny
Film a TV Udílení cen

Mádl míří na Oscary. Vlny budou zastupovat Česko

nezaměstnanost
Ekonomika

Nezaměstnanost v Česku zůstává stabilní

Vizuál k 37. ročníku Finále Plzeň
Film a TV Festival

Rok vdovy, Život k sežrání i nový Hřebejk. Finále Plzeň odhalilo program

Záběr z filmu Amerikánka
Film a TV Kino

Září v kinech: Návrat Beetlejuice a očekávaná Amerikánka