středa 18. září 2024

Felix Holzmann skrýval velké tajemství. Neřekl ho ani na smrtelné posteli

Od smrti Felixe Holzmanna dnes uběhlo 22 let. Po slupkou výrazného komika se však ukrývalo tajemství, za které se on sám styděl.

2768700

Felix Holzmann v rolích, v nichž ho znal celý národ.
Zdroj: Youtube

  • Felix Holzmann v rolích, v nichž ho znal celý národ.
  • Zdroj: Youtube

Už je to 22 let, co zemřel jeden z velmi výrazných českých komiků druhé poloviny 20. století Felix Holzmann. Ten sice za svůj život vystoupil pouze ve dvou filmech - Prášilové a Deset malých běloušků, ovšem do srdcí televizních diváků se vryl nesmazatelným způsobem. Od konce 60. let byl totiž stálým hostem řady zábavních pořadů, které vysílala tehdejší Československá televize, kde exceloval vedle hvězd největší kategorie, jako byl například Vladimír Menšík, Jiřina Bohdalová, Josef Bek, František Filipovský nebo Karel Gott.

Ani oni pravděpodobně neznali jeho velké tajemství, které Holzmann nechtěl prozradil ani 13. září 2002, kdy už ležel na smrtelné posteli. Že byl německého původu, ačkoliv se narodil v severočeských Teplicích, se vědělo, ale že během druhé světové války sloužil v uniformě hitlerovského Německa, o tom neměl tušení nikdo. Nevědělo se ani to, že rok po válce pak strávil tehdy 25letý mladík v sovětském zajetí.

Jeho humoristický styl byl ale neopakovatelný. Velmi přesvědčivě uměl ztvárnit natrvdlé, prostoduché muže, kterým přisoudil image výrazných brýlí a klobouku, takzvaného tralaláčku.

Autor: Jan Skala

Související

35247813152_4801bf72bd_b
Zahraniční

Německo se radikalizuje. Po úspěchu pravicové AfD posilují také komunisté

Marta_Gottwaldová_-_Vlasta_-_17.03.1949
Domácí Výročí

Marta Gottwaldová přežila manžela o pár měsíců. Dnes by oslavila 125. narozeniny

První ekodukt v ČR na D35
Domácí Příroda

Český ekodukt slaví 25 let. Zvířata díky němu získala bezpečný přechod

elektromobil
Ekonomika Elektromobily

Elektrifikace firemních aut v EU zaostává. Nejvíce v Německu a Francii