čtvrtek 19. září 2024

FDA plně schválil první lék na Alzheimera. Nemocným může prodloužit život

Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv udělil plné schválení léku na Alzheimerovu chorobu Leqembi. Jde o vůbec první lék, u kterého bylo prokázáno, že zpomaluje průběh nemoci. Pomoci by teď mohl až milionu pacientů z USA.

důchodci

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Zpomalit průběh Alzheimerovy choroby a prodloužit tak plnohodnotný život dokáže nově plně schválený lék Leqembi. Centra pro Medicare a Medicaid Services teď díky tomu můžou rozšířit přístup k léku až pro milion lidí s ranými formami nemoci. „Lék zaměřený na základní chorobný proces Alzheimera prokázal klinický přínos v této zničující nemoci. Studie potvrdila, že jde o bezpečnou a účinnou léčbu pro pacienty s Alzheimerovou chorobou,“ řekla Teresa Buracchio, ředitelka Úřadu pro neurovědy v Centru pro hodnocení a výzkum léčiv FDA.

Lék byl schválený pouze pro osoby s ranými formami choroby. Konkrétně jde o asi šestinu z více než šesti milionů Američanů, kterým byl Alzheimer diagnostikován. Lék by měl pomoci lidem s mírnou kognitivní poruchou nebo mírnou demencí, u kterých bylo potvrzeno, že mají v mozku takzvané amyloidní plaky. Ty totiž způsobují závažné následky nemoci a právě s nimi si lék umí poradit.

Užívání léku ale nese i svá rizika. Asi u 13 procent účastníků testování se objevil otok mozku, který může být i smrtelný. Nejzávažnější vedlejší účinky by prý mohli mít ti, kteří užívají léky na ředění krve.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: Egypt Independent

Související

profimedia-0307011016
Zahraniční

Dotovaný chléb bude na Kubě velký jako mýdlo. Chybí ingredience na jeho výrobu

VMNH_megalodon
Zahraniční Zajímavosti

Extrémně vzácné fosílie ležely v kampusu americké střední školy

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu

GXibZEVbQAAfUfW
Zahraniční

Další atentát na Trumpa! Ochranka zasáhla proti možnému střelci