úterý 22. října 2024

Fascinujíci fosy se rozkoukávají v pražské zoo

Fosy, fascinující šelmy, které žijí v přírodě pouze na africkém Madagaskaru, se rozkoukávají v pražské zoo. V budoucnu by měli tvořit chovný pár.

Foto 1_DSC00298_export.jpg

Samec do Zoo Praha přišel z pařížské zoo, samice z Německa.
Zdroj: Zoo Praha / Oliver Le Que

  • Samec do Zoo Praha přišel z pařížské zoo, samice z Německa.
  • Zdroj: Zoo Praha / Oliver Le Que

Fosy jsou dokonale přizpůsobené životu na stromech, díky své neuvěřitelné pohyblivosti a ohebnosti dokážou šplhat i hlavou dolů. Jsou samotářskými zvířaty, která se v době páření shromažďují na tradičních stromech, kde se každoročně setkávají s ostatními jedinci svého druhu. „Fosy nyní zvědavě prozkoumávají vnitřní expozici. Až si na nový domov zvyknou, chovatelé jim zpřístupní i venkovní výběh,“ říká Pavel Brandl, kurátor savců.

Obě zvířata, která nedávno do Prahy přicestovala ze zahraničí, se narodila teprve minulý rok. „Podle doporučení koordinátora Evropského chovného programu budeme samce a samici spojovat až po dosažení pohlavní dospělosti. Mláďat bychom se tak mohli dočkat pravděpodobně za dva roky,“ dodává Pavel Brandl.

Ostrovní druhy patří k těm nejohroženějším na světě. Endemitní fosy vede Červený seznam jako zranitelný druh, jejich populace klesla kvůli ztrátě přirozeného prostředí a pronásledování za poslední tři generace o 30 procent. V divočině je domorodí obyvatelé často považují za škůdce. Kromě lemurů, které mají na jídelníčku nejčastěji, totiž někdy loví i slepice nebo jinou drůbež. Mizí také rozsáhlé lesy, kde tyto výjimečné šelmy žijí.

Související

Foto 1_D85_6263
Ostatní

Smrtící krása: Pestrobarevné pralesničky budou v Praze k vidění jen do neděle

Foto 3_Z09_6498_export
Ostatní

Užovky, které mají dvojí jed, jsou k vidění v pražské zoo

Foto 2_DSC01158_export
Ostatní

Ztělesněná roztomilost! Vombatí samička Mersey se už předvádí ve výběhu

Barbora a Michal Chalupovi se svým čtyřletým synem Matějem a jeho kamarádem Dominikem se stali miliontými návštěvníky Zoo Praha v roce 2024
Domácí

Zoo Praha přivítala miliontého návštěvníka