neděle 8. září 2024

Fantazie! Češky porazily mistryně světa

České fotbalistky vyhrály v Chomutově nad mistryněmi světa ze Španělska. Vítězství jim udrželo naději na přímý postup na mistrovství Evropy v příštím roce.

České fotbalistky se radují z výhry

České fotbalistky se radují z výhry
Zdroj: Profimedia

  • České fotbalistky se radují z výhry
  • Zdroj: Profimedia

Obrovské překvapení se zrodilo na chomutovském stadionu. Svěřenkyně Karla Rady vybojovaly historické vítězství proti Španělsku a udržely si naději na přímý postup na mistrovství Evropy.

Španělky se dostaly do vedení ve 14. minutě po trefě Bonmatiové. Držitelka Zlatého míče a jedna z nejlepších hráček světa překvapila brankářku Lukášovou a otevřela skóre zápasu. Češky se osmělily až v závěru poločasu. Minutu před koncem vystřelila Michaela Khýrová na bránu. Španělská gólmanka Rodríguezová střelu jen vyrazila a Kateřina Svitková napálila míč do sítě, 1:1.

Osmadvacetiletá Svitková stála i u zrodu druhého českého gólu. Svitková byla faulovaná a Eva Bartoňová nařízený pokutový kop proměnila. Češky se dostaly do senzačního vedení. V 70. minutě trefila Paredesová Svitkovou kopačkou do obličeje a viděla červenou kartu. Španělky dohrály utkání o deseti. České fotbalistky dokázaly těsné vedení udržet a nečekaně vyhrály nad favoritkami 2:1.

„Odehráli jsme obrovsky těžký zápas. Holky si v něm sáhly na úplné dno, protože se aktuálně nacházejí teprve v určité fázi přípravy na novou sezonu. Co se týká samotného zápasu, tak ten rozjezd jsme měli trochu pomalejší. Tam nám chyběla větší agresivita, více důrazu v soubojích a lepší kombinace. Postupně jsme se zlepšovali a je ale také pravda, že jsme přežili několik gólovek soupeře. Ten gól byl pro nás takovou vzpruhou, takovým nakopnutím do toho poločasu, kdy holky cítily obrovskou šanci. Tou bojovností ve druhém poločase jsme ukázali, že chceme dnešní zápas vyhrát, a to se nám nakonec povedlo,“ sdělil po utkání trenér Rada.

Kvalifikace ME žen 2025

Česko – Španělsko 2:1 (1:1)

Branky: 44. Svitková, 51. Bartoňová z penalty – 14. Bonmatíová

Zdroj: fotbal.cz

Související

Fotbalisté Boleslavi v zápase Konferenční ligy
Fotbal EKL

Boleslav žádá o výjimku, poháry chce hrát doma

Ondřej Lingr se vrací do Slavie
Fotbal Chance liga

Lingr je zpátky ve Slavii

Jiří Novotný
Fotbal

Bývalý úspěšný obránce Novotný rozšíří realizační tým Budějovic

Luis Suárez na tiskové konferenci
Fotbal

Suárez odehraje poslední zápas za uruguayskou reprezentaci