neděle 8. září 2024

Falešných advokátů přibývá, podvodníci chtějí své oběti vyděsit i připravit o peníze

Představí se jako advokát či advokátka a hrozí soudem nebo rovnou požaduje peníze a vyhrožuje exekucí či soudními tahanicemi. Česká advokátní komora varuje před množícími se případy, kdy podvodníci zneužijí identitu advokáta, koncipienta nebo kanceláře.

peníze

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Nicola Barts

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Nicola Barts

Podvodníci chtějí své oběti vystrašit nebo je rovnou oberou o peníze.

Letos už komora zveřejnila na svém webu sedmnáct varování, jen za poslední týden tři další. Loni přitom evidovala jen šest hlášení o tom, že se někdo vydával za advokáta, i když jím nebyl.

V případě pokusů o podvody, při kterých jsou zneužívané údaje advokátů, existuje jednoduchá ochrana – veřejně přístupný seznam advokátů, který komora vede. V něm si každý může ověřit, zda ten, kdo se představí jako advokát nebo koncipient jím i ve skutečnosti je. Stačí do vyhledávače napsat jméno. Pokud se ve výsledcích hledání objeví, stačí na toto jméno kliknout a ověřit si údaje, které advokát o sobě zveřejňuje.

„Doporučujeme spojit se na telefonním čísle, které dotyčný advokát do evidence ve vyhledávači poskytuje a ověřit si vše osobním rozhovorem, nebo ho kontaktovat uvedeným e-mailem. Být obezřetným se v těchto případech skutečně vyplatí,“ radí tajemník České advokátní komory Petr Čáp. Komora také na svém webu pod odkazem Aktuality zveřejňuje upozornění na zneužití identity nebo osobních údajů advokátů či advokátních kanceláří.

Nejnovější případy zneužití údajů advokáta

15. července: Advokátka Petra Sikorová upozorňuje na několikanásobné zneužití jejího jména coby advokátky: "Neznámá osoba z telefonního čísla 733 113 399 obvolává administrativní odbory různých obcí v Moravskoslezském kraji s různými stížnostmi a výtkami vůči činnosti obcí, jejich rozhodnutím, případně rozhodnutím Krajské veterinární správy apod. Tato osoba se vydává za advokátku Sikorovou z Jablunkova a svým neodborným a nadto velmi hrubým jednáním poškozuje jméno mé advokátní kanceláře,“ uvedla advokátka.

15. července: Advokátní kancelář upozorňuje na zneužití jména advokáta. Neznámá osoba nebo osoby rozesílají sms zprávy a kontaktují telefonem osoby se žádostí o zaplacení peněžních částek, s tím, že odesílatelem má být advokát Prokop Beneš. "Nereagujte na tyto sms a telefonáty. Pokud obdržíte takové výzvy, obraťte se na naši kancelář na čísle 222 517 065 nebo nám rovnou přepošlete tyto výzvy na adresu [email protected] za účelem dokumentace a učinění dalších právních kroků proti pachatelům takového jednání,“ uvedla advokátní kancelář.

11. července: PRK Partners upozorňuje, že v prostředí internetu vystupují podvodníci, kteří se za tuto advokátní kancelář vydávají a nabízí uživatelům právní pomoc při řešení údajných podvodů s kryptoměnami, případně řešení zmrazených finančních prostředků ze strany Interpolu. Přitom zneužívají obchodní firmu a logo této advokátní kanceláře. Při své komunikaci zpravidla užívají různé e-mailové adresy a zasílají uživatelům formulář ke sběru dat s hlavičkou advokátní kanceláře PRK Partners. PRK Partners s.r.o. advokátní kancelář s těmito aktivitami nemá nic společného a distancuje se od nich.

Související

peníze
Domácí

Falešní celníci chtějí peníze, vyhrožují řidičům vybodováním

Steve_Perry_09
Zahraniční

Falešné rockové hvězdy v pozici zlodějů. Nepotřebujeme vaše peníze, tvrdí ti praví

profimedia-0904350154
Krimi

Pelta s Kratochvílovou půjdou do vězení. Soud je uznal vinné už potřetí

energie
Krimi

Podvodník zneužívá jméno energetického úřadu, chce z lidí vylákat peníze