Falešní bankéři úřadovali na Chrudimsku. Dva lidé přišli o 1,5 milionu

Dva občané na Chrudimsku se stali oběťmi dokonale připravených podvodníků, kteří je obelstili tvrzením o ohrožení jejich bankovních účtů.

hovor

Ilustrační foto.
Zdroj: Needpix

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Needpix

Dva lidé z Chrudimska se stali oběťmi rafinovaných podvodníků, kteří se vydávali za bankovní úředníky a během několika hodin „vydělali“ 1,5 milionu korun. Oběma poškozeným sdělili, že jejich bankovní účty byly napadeny, a přesvědčili je, aby převáděli své peníze na „rezervní účet“. Přesvědčivost a technika spoofingu, která umožnila podvodníkům napodobit telefonní číslo skutečné banky či policie, hrály klíčovou roli v jejich manipulaci.

V prvním případě oslovili 45letého muže falešní bankéři s tvrzením o pokusu o úvěr, o který žádal. I když muž odmítl, obratně ho přesvědčili, aby zvýšil limity plateb a převedl peníze na rezervní účet. Zatímco se snažil ověřit totožnost volajícího, dostal další hovor od osoby, která se představila jako policista. V důsledku toho podvedený muž poslal během jednoho hovoru více než milion korun na různé účty.

Druhá oběť, 47letá žena, byla přesvědčena, aby si založila rezervní účet a převedla na něj přes čtyři sta tisíc korun, aby se vyhnula zmrazení svých financí. Po zavolání na bankovní linku zjistila, že podvodníci ji obratem zablokovali a všechny její účty se staly nedostupnými. Policie nyní vyšetřuje oba případy a pátrá po pachatelích, kteří by za svůj čin mohli být odsouzeni až na 8 let ve vězení.

Autor: Šimon Mitro

Související

kyberútok
Krimi

Kybernetické hrozby v Česku neustávají. Android je pod útokem adwaru

ViewImage (23)
Krimi

Mladík chtěl vystřílet třídu se spolužáky, soud ho odmítl poslat do vazby

kyberbezpečnost
Krimi AI

Roste počet kyberútoků. Jsou sofistikovanější díky AI

Začala stavba D35 mezi Sadovou a Plotištěm
Domácí

Začala stavba D35 mezi Sadovou a Plotištěm a také obchvat Sezemic