pondělí 16. září 2024

Falešné hry na Androidu ohrožují bankovní účty

V červenci vedl v detekcích kybernetických hrozeb opět adware Andreed, který se šíří prostřednictvím falešných mobilních her.

zabezpečení počítače

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

V červenci letošního roku zůstává na českém trhu kybernetických hrozeb hlavním nebezpečím adware Andreed, který se šíří prostřednictvím falešných mobilních her. Tento adware nadále zůstává na vrcholu statistik, i když jeho detekce mírně klesly. Na dalších příčkách se umisťují nebezpečné spyware Ceberus a bankovní malware Agent.HQS, který rozšiřuje další škodlivé kódy, uvádí analýza společnosti ESET.

Uživatelé si tyto hrozby často stáhnou nevědomky z neoficiálních zdrojů. Martin Jirkal z ESETu varuje, že adware může výrazně zpomalit telefon a přivést uživatele na phishingové stránky. I když se detekce Andreeda mírně snížila, stále představuje vážnou hrozbu. V červenci se šířil především prostřednictvím neoficiálních verzí her, jako je Car Factory Simulator.

Agent.HQS, škodlivý kód typu dropper, zaznamenal nárůst detekcí v červenci. Tento malware, který se šíří přes pirátské verze aplikací jako MX Player, se aktivně šíří i prostřednictvím sociálních sítí. Dropper se chová jako obálka, která při instalaci uvolní další škodlivý kód.

Bankovní malware Cerberus, který se zaměřuje na internetové bankovnictví, stále zůstává mezi nejvážnějšími hrozbami. Jeho výskyt mírně klesá, ale útočníci se během letních měsíců zaměřují na nové metody a kampaně. Cerberus se často šíří prostřednictvím falešných mobilních her, jako je Fast Car Driving – Street City.

Bezpečnostní experti doporučují stahovat aplikace pouze z oficiálních zdrojů, jako je Google Play. Stahování z neoficiálních stránek nebo klikání na reklamy může vést k infikování zařízení. Je důležité mít nainstalovaný bezpečnostní program, který může detekovat škodlivé chování a chránit citlivá data.

Autor: Šimon Mitro

Související

hovor kreditka
Krimi

Falešní bankéři z Hodonína přišli k milionům

podvod
Krimi

Podvody s kryptoměnami cílí na seniory. FBI hlásí miliardové ztráty

kryptoměny
Krimi

Žena přišla o 750 tisíc korun. Uvěřila podvodné investici

kyberútok
Domácí

Phishingový útok cílí na klienty českých bank