sobota 21. září 2024

Falešná sbírka pro Ukrajinu vynesla podvodníkům miliony

Podvodníci vybírali peníze do kasiček na pomoc lidem zasažených válkou a nakonec si za ně sami užívali. Přišli si nejspíš na miliony.

Sbírka_3

Pokladničky pro falešnou sbírku.
Zdroj: Policie ČR

  • Pokladničky pro falešnou sbírku.
  • Zdroj: Policie ČR

Podvodná sbírka měla hlavičku Nadačního fondu JSME LIDÉ, dobrovolníci několik měsíců vybírali peníze do kasiček u obchodních domů a supermarketů na území hlavního města Prahy a v okolních obcích ve Středočeském kraji. Vybrané peníze posléze končily v rukách lidí, kteří tento podvod vymysleli a zorganizovali, sami přitom pocházejí z Ukrajiny. Peníze používali pro svoji potřebu, cestovali za ně po světě, ubytovávali se v zahraničí, ale také platili běžné výdaje jako nájem a potraviny.  "Celková způsobená škoda, kterou se podařilo do současné chvíle prokázat je přibližně jeden milion sto tisíc korun, nicméně nemůžeme vyloučit, že škoda může být i mnohonásobně vyšší," řekla policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Kriminalisté v minulém týdnu zadrželi hlavního organizátora pro podezření z trestného činu podvod.  Z důvodu velmi vysoké škody 18letému muži hrozí až osm let ve vězení. Kriminalisté zároveň zahájili trestní stíhání jedné právnické osoby, která v tomto podvodu taktéž figurovala. Při provedených domovních prohlídkách se policistům podařilo zajistit finanční hotovost v řádech sta tisíců korun, pokladničky a mnoho dokumentů.


21.9.2024

Související

Snímek obrazovky_20-9-2024_143921_www.youtube.com
Krimi Video

Mladou ženu našli mrtvou. Zavraždil ji expartner a vyluxoval její účet

GXvg-4EWgAA9177.jpg
Domácí

Děti odmontovaly šrouby povodňových zábran. Dospělý by za to skončil ve vězení

GXjMXEYWoAAwzm3
Domácí

Záplavy mají první oběť. Dalších sedm lidí se pohřešuje

žena telefon
Krimi

Podvodník připravil ženu o milion