Padělky kávy patří mezi nejrychleji rostoucí potravinové podvody. Podvodníci věrně kopírují obaly známých značek, natisknou kvalitní etikety a dovnitř nasypou levné náhražky – nejčastěji sóju nebo směsi rostlinných složek, které po upražení vypadají jako káva.
Padělky se nejčastěji objevují v on-line prostředí v anonymních e-shopech a tržištích. Alergologové varují, že u lidí s intolerancí na sóju může falešná káva způsobit svědění v ústech, otok rtů a jazyka, kožní vyrážku, zažívací potíže nebo dušnost.
Specialisté radí nakupovat kávu u prověřených prodejců a sledovat detaily na obalu – kvalitu svárů, neobvykle lesklý tisk nebo drobné překlepy. V případě pochybností je možné kontaktovat přímo výrobce nebo Českou obchodní inspekci. Inspekce dlouhodobě upozorňuje, že falšované potraviny se bez laboratorních testů většinou vůbec nedají poznat.