pátek 20. září 2024

Průzkum ukázal, že Facebook podporuje diskriminaci na základě pohlaví

Meta čelí novým stížnostem ohledně diskriminace. Podle evropské skupiny pro lidská práva filtruje algoritmus Facebooku nabídky zaměstnání, bydlení a úvěrů na základě pohlaví a rasy. Společnost už byla z diskriminace nařčená několikrát.

facebook

Ilustrační foto
Zdroj: Pixabay.com

  • Ilustrační foto
  • Zdroj: Pixabay.com

Diskriminačně nastavené algoritmy facebookových reklam a inzercí na základě věku a pohlaví, to je aktuální téma, které teď řeší skupiny pro lidská práva v Evropě. Přišlo se na to díky průzkumu mezinárodní neziskové organizace Global Witness. Mateřská společnost Meta teď čelí hned čtyřem stížnostem.

Průzkum uvádí i několik příkladů, mezi nimi se nejčastěji objevují nabídky zaměstnání. Inzeráty na pozici mechanik se objevovaly jen mužům, zatímco inzeráty pro učitele předškolních zařízení se zobrazovaly v drtivé většině jen ženám. "Obávám se, že Facebook prohlubuje předsudky, se kterými ve společnosti žijeme, a ve skutečnosti maří příležitost k pokroku a rovnosti na pracovišti," řekla Naomi Hirst, vedoucí kampaně o digitálních hrozbách pro Global Witness. 

Stížnosti teď budou prošetřovat úřady pro lidská práva a úřady pro ochranu dat ve Francii a Nizozemsku. Jejich úkolem bude zjistit, zda praktiky Meta porušují lidská práva nebo zákony na ochranu dat. Pokud některá z agentur shledá obvinění jako opodstatněná, mohla by společnost provozující sociální média dostat vysoké pokuty a v daných zemích by pravděpodobně čelila sankcím nebo tlaku na provedení zásadních změn ve svých produktech.

Nezisková organizace Global Witness už jednou kvůli podobným obavám z diskriminace stížnost přímo na Facebook podávala. Společnost záměr diskriminovat určité skupiny ale odmítla, "Systém bere v úvahu různé druhy informací, aby se snažil nabízet lidem reklamy, které je budou nejvíce zajímat," uvedla Meta ve svém vyjádření. Nové stížnosti Meta nekomentovala, k těm starším se ale zástupci společnosti vyjádřili tak, že s odborníky na lidská práva spolupracují a snaží se najít nejlepší řešení, jak tuhle algoritmickou nespravedlnost vyřešit.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: CNN

Související

sociální sítě
Zahraniční Sociální sítě

Varovávání jako mají cigarety by měly dostat i sociální sítě, naléhají prokurátoři v USA

VAN453ae4e7dd_SPD_kampa
Domácí

Vítězství SPD. Ústavní soud se odmítl zabývat chirurgy z dovozu

Cristiano Ronaldo ve videu na svém youtubovém kanálu UR · Cristiano
Zahraniční Zajímavosti

Cristiano Ronaldo přidal další světový rekord do své sbírky. Kraluje YouTube

TikTok
Zahraniční Sociální sítě

TikTok používají dvacátníci jako hlavní zdroj zpráv a dění v politice