pátek 20. září 2024

Extrémní vedra zabila v červenci v Tokiu 123 lidí

V červenci zemřelo v Tokiu na úpal více než 120 lidí, uvedly japonské úřady v úterý.

vedro

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Během července zemřelo v Tokiu vlivem extrémních veder 123 osob. Většinou se jednalo o starší osoby, které zemřely na úpal. Všichni kromě dvou byli nalezeni mrtví uvnitř budov a většina nepoužívala klimatizaci, i když ji měli nainstalovanou.

Japonské zdravotnické úřady a meteorologové nadále a opakovaně nabádají lidi, aby se zdržovali ve vnitřních prostorách, dostatečně se hydratizovali a používali klimatizaci. Spousta starších Japonců se klimatizaci vyhýbá, protože věří, že není zdravá a nepoužívají ji, i když ji mají doma či v práci. 1

Celkem 123 zemřelých na úpal během července je nejhorší bilance v hlavním japonském městě za posledních šest let. V roce 2018 zemřelo v Tokiu vlivem veder 127 lidí. Přes 37 tisíc lidí bylo mezi 1. až 28. červencem ošetřen ov nemocnicích po celém Japonsku kvůli úpalu, uvádí Agentura pro požární a katastrofické řízení. Průměrná teplota v červenci byla o 2,16 stupně Celsia vyšší než průměr za posledních 30 let, což činí letošní červenec v Japonsku nejteplejším od začátku měření v roce 1898.

Autor: Šimon Mitro

Související

Kim Čong-un
Zahraniční

Severní Korea opět testovala balistické rakety

Albánský ostrov Zvërnec
Zahraniční Klimatické změny

Rekordní vedra na Balkáně sužují region a ničí hospodářství

farma Sicílie
Zahraniční Klimatické změny

Klimatické změny zdvojnásobují pravděpodobnost sucha na Sicílií a Sardinii

sudoku
Světové dny Zajímavosti

Den sudoku