pátek 27. září 2024

Extrémní počasí trápí i ptáky a ježky. Jsou vyčerpaní a hladoví

Současné extrémní výkyvy počasí neprospívají nejen lidem, ale ani zvířatům. Jen v prvních dnech povodní přijaly záchranné stanice 869 volně žijících zvířat. Nejvíce ohrožené jsou vlaštovky a jiřičky, ale také ježci.

Jiřička

Jiřičky a vlaštovky trpí kvůli extrémním výkyvům počasí.
Zdroj: Ministerstvo životního prostředí

  • Jiřičky a vlaštovky trpí kvůli extrémním výkyvům počasí.
  • Zdroj: Ministerstvo životního prostředí

„V současných dnech přijímají záchranné stanice stovky promoklých, oslabených a vyčerpaných zvířat. Jen vlaštovek a jiřiček je přes 600. Chcete-li vlaštovkám a jiřičkám pomoci, nevyhánějte je z dočasných úkrytů. Pokud se u vás schovají, nechte je v klidu, nekrmte je, ani jim nenuťte vodu. Po vylepšení počasí samy odletí. Pokud však naleznete živou vlaštovku či jiřičku sedící na zemi, kontaktujte prosím centrální dispečink Národní sítě záchranných stanic pro volně žijící živočichy nebo rovnou spádovou záchrannou stanici,“ radí Petr Stýblo z Národní sítě záchranných stanic.

V současné době patří mezi nejohroženější hlavně hmyzožraví ptáci, zejména vlaštovky a jiřičky, a také hmyzožraví savci, například ježci. Ti si na zimu musí vytvořit určité množství tukových zásob, jinak nepřežijí. Jenže nyní nemají dostatek potravy a mnohdy nemohou najít ani vhodný úkryt. Proto se stahují blíže k lidem, například do garáží, stájí nebo v případě ptáků i na okenní parapety. Hledání potravy a úkrytu v těchto podmínkách je však mnohdy natolik vyčerpá, že brzy uhynou.

Někteří ptáci se navíc připravují na odlet do teplých krajin. Teď však nemají sílu na to, aby z Česka do zimovišť skutečně odletěli.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

profimedia-0909242996
Domácí

Krnov žádá vládu o pomoc po povodních. Škody jdou do miliard

zásah hasičů
Domácí

Policisté a hasiči dostanou zaplacené přesčasy o povodni

profimedia-0611170986
Domácí

Praha odstraňuje protipovodňová opatření. Dnes otevře i vrata na Čertovce

peníze
Domácí

Bankovky a mince poničené povodní vymění Česká národní banka