čtvrtek 19. září 2024

Exředitelka pozemkového úřadu dostala podmínku. Případ tím ale nekončí

Skutečnost, že má rakovinu a stará se o nemocnou matku uchránila bývalou ředitelku pražského pozemkového fondu od vězení. Alespoň tak to vidí odvolací soud.

Strašnice,_Bečvářův_dvůr_na_podzim

Bečvářův statek je jednou z dominant pražských Strašnic.
Zdroj: Wikipedia

  • Bečvářův statek je jednou z dominant pražských Strašnic.
  • Zdroj: Wikipedia

Tříletý podmíněný trest uložil odvolací soud bývalé ředitelce pražského pozemkového úřadu Evě Benešové za restituci Bečvářova statku. Kauza v miliardové hodnotě se dotýká rovněž dvou dalších úředníků pozemkového úřadu. Obžaloba všem třem kladla za vinu, že pozemky za zmíněnou nemovitostí neoprávněně převedli ze státní správy soukromé osobě. Benešová ve stejné kauze už předtím dostala pětiletý podmíněný trest, ten jí nyní odvolací soud snížil o dva roky. Exředitelka svou vinu od počátku odmítá.

Státní zástupce pro Benešovou požadoval nepodmíněný trest, k tomu však odvolací soud nepřistoupil. V odůvodnění soudce Jiří Lněnička argumentoval dlouhým trváním trestního řízení a skutečností, že bývalá ředitelka se v současné době stará o nemocnou matku, sama trpí psychickými problémy a léčí se na onkologii.

Trestní řízení s ní však nekončí, státní zástupce si v případu podal dovolání a samotná Benešová se chce bránit u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, protože podle ní je celá kauza založena na provázanosti politických špiček komunistického režimu s dnešními politiky a podnikateli.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0864935513
Krimi

Tvrdé tresty za rozřezání oběti platí. Odvolací soud rozsudky nezmírnil

soudce
Krimi

Léčba z internetu nezabrala. Za smrt novorozence soud potvrdil šest let vězení