Expremiér Nečas znovu před soudem. Tresty za jeho trafiky platí

Více než deset let po pádu jeho kabinetu, se Petr Nečas potýká s dopady jeho vlády. Nejvyšší soud nyní zamítl jeho odvolání vůči podmíněnému trestu za trafiky pro poslance ODS.

Nečas

Bývalý premiér Petr Nečas s odvoláním neuspěl.
Zdroj: Twitter

  • Bývalý premiér Petr Nečas s odvoláním neuspěl.
  • Zdroj: Twitter

Nejvyšší soud odmítl odvolání bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) a jeho stranického kolegy Romana Bočka, kteří už dříve byli odsouzeni k podmíněným trestům za to, že nabízeli lukrativní posty ve státní správě poslancům, kteří nechtěli zvednout ruku pro daňový balíček, která Nečasova vláda chtěla před více než deseti lety protlačit parlamentem. Bývalému premiérovi tak platí trest ve výši 2,5 roku nepodmíněně. Bočkovi Nejvyšší potvrdil dvouletou podmínku. Třetí obžalovanou byla Nečasova manželka, která se proti původnímu rozsudku, kdy dostala rovněž podmíněný trest, neodvolala.

Nečas, jeho manželka a Boček měli nabízet úplatky trojici poslanců Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi výměnou za to, že podpoří daňový balíček, který navrhoval Nečasův kabinet. Poté, co prošel sněmovnou, získal Šnajdr místo předsedy dozorčí rady ve společnosti Čepro a Fuksa zasedl v představenstvu Českého aeroholdingu.

Tato kauza, společně s dalšími aférami kolem Petra Nečase, přispěla výraznou měrou k pádu jeho kabinetu a předčasným volbám.

Autor: Jan Skala

Související

skynews-kristina-joksimovic_6682614
Zahraniční

Manžel modelku zabil, rozřezal a rozmixoval. Chtěl s ní krmit psy

hilsneriada1
Domácí Výročí

Před 125 lety začala Hilsneriáda. Dodnes se však usiluje o zvrat celého procesu

29244633353_48265f7b33_b
Zahraniční

Stíhání šéfa slovenského parlamentu je zastaveno. Případ je promlčený

zákon
Krimi

Zabiju soudkyni, oznámila ministerstvu žena ze Šumperku