neděle 7. července 2024

Explodující bolid vyděsil spoustu lidí

Unikátní podívaná se v noci naskytla nad západním obzorem. Oblohu ozářil velmi jasný meteor, takzvaný bolid, který po chvíli letu explodoval.

123442287_853719638768129_5905763226143711307_n

Bolid na západní obloze, 26. června 2023
Zdroj: facebook

  • Bolid na západní obloze, 26. června 2023
  • Zdroj: facebook

„V době exploze byl patrně jasnější než Měsíc v úplňku a je reálná šance, že na zem dopadly i malé úlomky,“ uvedli meteorologové, kteří necelou hodinu po explozi zveřejnili na sociálních sítích, o jaký úkaz šlo a uklidnili tak spekulace o pádu špionážního balónu, satelitu nebo o obranné střele.

„Dneska jsem viděla padat jenom takovou docela maličkatou kometku, co z mého pohledu byla o kousek větší než měsíc a vypadala, že mi spadne před auto. Málem jsem se počůrala strachy,“ komentovala úkaz jedna z uživatelek Facebooku.

„Šmarjá, já to viděla a byla jsem celá bez sebe,“ komentovala na Twitteru příspěvek meteorologů další očitá svědkyně. „To se podaří jednou za život! Gratulace,“ odpověděli meteorologové.

Lidé se také začali hned dotazovat, zda je možné někde narazit na úlomky bolidu. „Na toto máme v Astronomickém ústavu jedny z největších odborníků na světě, kteří to umí velmi přesně. Máme dokonce i takzvanou bolidovou síť – síť kamer, které právě z tohoto důvodu oblohu sledují. Určitě to spočítají během krátké doby a uvidíme,“ reagoval hydrometeorologický ústav.

Co je meteor a co bolid?

Meteor je světelný jev, který nastane při průletu meteoroidu, drobného kosmického tělíska, zemskou atmosférou. Lidé jej často vnímají jako padající hvězdu. Meteory zpravidla vznikají ve výšce 80 až 110 kilometrů nad povrchem Země a prolétají rychlostí mezi 10 až 70 kilometry za sekundu.

Velmi jasný meteor je bolid.

Související

Montecristo_islet
Zahraniční

Výbuch poblíž Itálie má vysvětlení. U ostrova Montecristo dopadl meteorit

aubrit, odlomek z meteoritu
Zahraniční

Meteority z tělesa 2024 BX1 jsou extrémně vzácné

Meteorický roj Perseid
Domácí Vesmír

Pozorování Perseid vyvrcholí tento víkend

meteorit
Zahraniční Vesmír

Do ložnice se jim zřítil kus miliardy let staré komety