sobota 28. září 2024

Evropský zákon o regulaci umělé inteligence vstupuje v platnost

Evropský zákon o umělé inteligenci vstupuje v platnost 1. srpna a přináší revoluční regulace pro všechny systémy AI v EU.

AI

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Cottonbro studio

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Cottonbro studio

Evropská unie od čtvrtka 1. srpna uplatní nový zákon o umělé inteligenci, který se týká jak existujících, tak vyvíjených AI systémů. Tento zákon je první svého druhu na světě a zaměřuje se na regulaci AI na základě rizik, která představuje. Po přijetí legislativy v březnu a její publikaci v červenci nyní začíná zákon platit a firmy musí začít přizpůsobovat své systémy novým pravidlům.

Zákon o AI rozděluje firmy do čtyř kategorií rizika: žádné riziko, minimální riziko, vysoké riziko a zakázané AI systémy. Nejvyšší regulace se vztahují na AI, která shromažďuje biometrické údaje nebo je využívána pro kritickou infrastrukturu a rozhodování o zaměstnancích. Tyto firmy budou muset dokázat transparentnost svých tréninkových dat a lidský dohled. Naopak 85 porcent AI firem spadá do kategorie minimálního rizika, kde jsou požadavky mnohem méně přísné.

Firmám bude k přizpůsobení se novému zákonu poskytnuto 3 až 6 měsíců. Po tomto období hrozí pokuty až sedm procent jejich globálního ročního obratu v případě nedodržení pravidel. Je doporučeno zřídit interní dozorčí rady pro AI, které provedou audit používaných technologií.

Evropská komise bude mít na starosti dohled nad dodržováním pravidel a zaměstná dalších 140 lidí, včetně 80 externích odborníků. V plánu jsou investice do AI ve výši jedné miliardy eur v roce 2024 a až 20 miliard eur do roku 2030. Komise se zaměří na regulaci budoucích technologií, přičemž současný systém zaměřený na riziko by měl umožnit rychlou adaptaci na nové systémy.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0909242996
Domácí

Krnov žádá vládu o pomoc po povodních. Škody jdou do miliard

Ilustrační foto
Zahraniční

Spojené státy chtějí zakázat použití čínských a ruských technologií v autech

GX6kywzXQAA0l5j
Zahraniční

Polsko dostane od unie pět miliard eur. Na pokrytí škod to stačit asi nebude

experience1.d02a2df880613686c776
Zahraniční

Brusel doporučil dát Ukrajině volnou ruku. Většina českých poslanců to nepodpořila