čtvrtek 19. září 2024

Evropský parlament dal políček zelené politice. Pesticidy se omezovat nebudou

Strana Zelených a další některé levicové subjekty prohrály boj o pesticidy. Evropští zákonodárci odmítli omezení jejich dalšího používání.

free-photo-of-muz-kvetiny-zahrada-farmar

Hnojení pesticidy dostalo od europoslanců zelenou.
Zdroj: Pexels

  • Hnojení pesticidy dostalo od europoslanců zelenou.
  • Zdroj: Pexels

Nečekaný úder zasadil Evropský parlament projektu Green Deal For Europe, když dnes odmítl návrh europoslanců za stranu Zelených na omezení používání pesticidů. Ten odmítlo 299 poslanců, pro hlasovalo 207 zákonodárců a 121 se hlasování zdrželo. Poslanci rovněž zamezili tomu, aby se návrh vrátil zpět k příslušnému odboru. Ekologové nyní musí spoléhat na ministry zemědělství jednotlivých států, kteří by, alespoň ve své zemi, mohli rozhodnutí europolitiků změnit.

Podle Zelených a některých dalších levicových stran bylo omezení pesticidů jedním ze stěžejních bodů Green Dealu. Podle agentury AFP dokonce rakouská europoslankyně za Zelené Sarah Wiener mluvila o černém dni pro společnost i životní prostředí. Za viníky odmítnutí návrhu, který sama předložila, označila pravicové a krajně pravicové síly. Podle ní pesticidy hubí hmyz, znečišťují vodu a kvůli nim v lidském těle koluje na 300 nebezpečných látek.

Česká republika využívá pesticidy v nejnižší možné míře. Jejich další omezení by podle ministerstva zemědělství vedlo ke ztrátě produkce.

Autor: Jan Skala

Související

standard_compressed_europe-Pixabay_free_G_Altmann
Ekonomika

Von der Leyen chtěla slyšet, jak na tom Evropa je. Výsledek je alarmující

53767764189_60c3bbe0a0_b
Zahraniční

Ekologii v Evropské komisi dostala Teresa Ribera. Fanatička bourající elektrárny

5887478315_6941e9711d_b
Ekonomika

Německo začíná s demolicí průmyslu. Zelená politika vyhání výrobu ze země

profimedia-0685763106
Zahraniční

Slovinsko změnilo kandidáta na evropského komisaře. Nominovalo ženu