pondělí 8. července 2024

Evropská vojenská mise v Mali skončila. Potvrdil do šéf unijní diplomacie Borrell

Boj s islámskými teroristy už Mali řeší s Moskvou. Vojáci států Evropské unie už v tomto africkém státe ukončili desetiletou misi.

GNyLvoYXQAEI2ww

Společný výcvik vojsk Evropské unie a Mali skončil.
Zdroj: X

  • Společný výcvik vojsk Evropské unie a Mali skončil.
  • Zdroj: X

Ze západoafrického státu Mali odchází poslední vojáci ze zemí Evropské unie. Členským státům totiž skončil desetiletý mandát na výcvikovou misi, kdy vláda v hlavním městě Bamaku už neměla o pokračování vojenské spolupráce s evropskými složkami zájem. Tuto skutečnost potvrdil šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Na pokračování spolupráce neměla zájem ani Francie, která po převratu v letech 2020 a 2021 ztratila v Mali svůj vliv.

Analytici se shodují na tom, že odchod evropských vojsk ještě více posílí vliv Ruska v této zemi. Právě k Moskvě se totiž vojenská junta, která v Mali vládne od zmíněného převratu, hlásí a do země v uplynulých měsících povolala příslušníky žoldnéřské skupiny wagnerovců. Podobná situace jako v Mali je nyní i v dalších okolních státech, v Burkině Faso a Nigeru.

Armády států Evropské unie, které v Mali zastupovalo zejména Španělsko, pomáhalo tamní vládě v boji proti islámských teroristům. Tento problém nyní prezident Assimi Goïta řeší se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0888187870
Zahraniční

Macron zamítl demisi francouzského premiéra Attala

actualite
Zahraniční Zajímavosti

Zbraně patřící Napoleonovi koupil nový majitel za více než čtyřicet milionů korun

Vladimir Putin.
Zahraniční

Putin slíbil odvetu za vyhořelý muniční sklad. Ruský útok zvedl letadla NATO

Milan_Kundera
Ostatní literatura

Rok po Kunderově smrti vyšla jeho Totožnost poprvé v češtině. Pokřtí ji v září