sobota 28. září 2024

Evropská unie hlásí rekordní počet podvodů s olivovým olejem

Cena olivového oleje za posledních pár let kvůli suchu a horku skokově vzrostla. V letošním roce navíc rapidně narostl počet podvodných obchodů s komoditou.

21959161494_46886fb8cd_z

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

Obsah nepovolených látek jako jsou pesticidy, minerální oleje, nebo dokonce úlomky skla, ale také nepravdivé označení země původu, nebo klamavé vydávání směsi olivového oleje a méně kvalitních druhů jako jsou olej řepkový nebo slunečnicový, za extra panenský olivový olej. Zákazníci by si měli dávat pozor na to, co konzumují. Z olivového oleje se stala kvůli vysoké prodejní ceně potravina, se kterou se vyplácí výrobcům na trhu podvádět.

Jen za první čtvrtletí tohoto roku odhalil kontrolní úřad evropské unie 50 případů nesprávného označení olivového oleje nebo kontaminace zakázanými látkami. V porovnání s rokem 2018, ve kterém poprvé došlo ke zdražení suroviny, je to již nyní o 35 případů více. Podle evropské unie je rozsah podvodů pravděpodobně ještě mnohem vyšší, než skutečně odhalený počet. Nejvíce oznámení o podvodech zaznamenala EU v Itálii, Španělsku a Řecku.

Autor: Zuzana Beranová

Související

profimedia-0909242996
Domácí

Krnov žádá vládu o pomoc po povodních. Škody jdou do miliard

Sbírka_3
Domácí Video

Falešná sbírka pro Ukrajinu vynesla podvodníkům miliony

GX6kywzXQAA0l5j
Zahraniční

Polsko dostane od unie pět miliard eur. Na pokrytí škod to stačit asi nebude

experience1.d02a2df880613686c776
Zahraniční

Brusel doporučil dát Ukrajině volnou ruku. Většina českých poslanců to nepodpořila